Donald Trump: Vrhunac smrtnosti od korona virusa u SAD-u u roku od dvije sedmice

Vijesti 30. mar 202009:04 > 09:07
N1

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako će stopa smrtnosti uzrokovana krornavirusom u njegovoj zemlji svoj vrhunac dostići roku dvije sedmice.

Trump je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući potvrdio kako su mjere poduzete protiv pandemije koronavirusa u njegovoj zemlji produžene do 30. aprila.

“Očekujemo da će stopa smrtnosti uzrokovana krornavirusom svoj vrhunac dostići roku od dvije sedmice. Od te tačke bi se trebalo spuštati i to značajno. Nadamo se da ćemo do 1. juna biti u procesu oporavka”, istakao je Trump.

Trump je izjavio kako vjeruje da će iz borbe protiv koronavirusa izaći jači nego ikad prije, te dodao: “Ali ništa ne bi bilo gore nego proglasiti pobjedu prije nego što se pobjeda ostvari.”

Ponovio je svoj stav kako cijelu zemlju želi vratiti u normalno stanje do Uskrsa, odnosno do 12. aprila.

U SAD-u je od koronavirusa umrlo najmanje 2.460 ljudi, a broj zaraženih porastao je na 140.886, izliječena je 2.661, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Iako SAD ima više slučajeva zaraze koronavirusom nego bilo koja druga država, u Italiji je zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva, a to je 10.779.

Novi tip korona virusa pojavio se u kineskom gradu Wuhanu krajem decembra prošle godine, a potom se proširio u ukupno 177 zemalja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad