Badnjević: Koje maske najviše štite

Vijesti 30. mar 202009:43 > 10:04
N1

Doktor nauka iz područja biomedicinskog inženjerstva Almir Badnjević je za N1 govorio o tome da li je moguće da naša država počne proizvoditi respiratore, koliko je tačnost testova na korona virus te koje maske najbolje zaštite od štetnih čestica.

Badnjević je istakao kako ova situacija nije pogodila samo naš zdravstveni sistem već i najrazvijenije, poput sistema u Sjedinjenim Američkim Državama. Također navodi kako se svi nadaju da neće doći u priliku da dobiju respiratore, ali da s druge strane pokušavaju da preventivno djeluju pa rade na nabavci.

Treba pokušavati pronalaziti neke preventivne mjere i konkretna rješenja, a to da ćemo u BiH napraviti respirator je sasvim nerealna priča, kao i za svakoga u svijetu ko se nije bavio time. Za puštanje novog respiratora u zdravstvenu ustanovu treba godinu dana i ja ne mogu zamisliti da bi neki savjestan ljekar uzeo jedan takav uređaj. Druga stvar je da se ja nadam da nećemo doći u situaciju da nam trebaju takvi respiratori jer apelujemo sve da poštuju preporuke da se ne kreću vani i da ostanu kućama u narednih 15 do 20 dana kad ćemo doživjeli maksimalni vrhunac“, naglasio je Badnjević za N1.

Na respirator priključujete osobu koja ne može sama da diše i onda ga prepuštate mašini koja nije prošla sve što treba da prođe, ta mašina može prestati raditi, eksplodirati… To je ozbiljan uređaj. Treba nam i CT i je li to znači da treba da počnemo praviti CT uređaje?“, istakao je.

Odgovarajući na pitanje da li imamo dovoljno testova i testiramo li dovoljno Badnjević je rekao kako po zvaničnim informacijama BiH najmanje testira u Evropi.

Problem je bio što nismo imali testove jer Svjetska zdravstvena organizacija nije bila poslala dovoljan broj testova i ta dva klinička centra nisu ustanove koje odlučuju ko će biti testiran, već to rade po uputama epidemiologa. Dobra vijest je da je najavljeno da stižu testovi i također je omogućeno i u privatnim laboratorijama da vrše testiranje što će povećati kapacitete uopšteno u BiH“, kazao je.

Istakao je i da je pouzdanost testova od 71 do 95 posto, dok je za brze testove taj procenat 71 ili ispod.

Naveo je i da je mjerenje temperature dobar filter da se vidi je li neko gripozan ili je povezan s drugom infekcijom, ali da temperatura ne može biti vezana isključivo za COVID-19.

Badnjević je za N1 posavjetovao građane i o zaštitnim maskama.

Jedna naučna studija je pokazala da platnene maske štite u 3 do 4 posto slučajeva, odnosno čestica, koje će proći kroz vas i mogu stvarati dodatan rizik od same infekcije zbog vlažnosti ili ponovnog nošenja. Kada su upitanju hirurške maske, one zelene, one propuštaju 44 posto čestica, a maske N95 štite 95 posto. U tom slučaju treba biti pažljiv i s tim“, naglasio je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad