Novo žarište u Srednjoj Špionici kod Srebrenika

Vijesti 30. mar 202010:25 > 10:37
REUTERS/Agencija gazeta

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko–kliničkog centra Tuzla u toku noći obavljeno je testiranje 58 osoba i utvrđeno da je njih 11 zaraženo koronavirusom.

Retrospektivno gledano u petak su otkrivena prva dva slučaja zaraze, u subotu još sedam, u nedjelju dodatnih 9 i sinoć novozaraženih 11. Ukupno, dakle, na području TK ima 30 zaraženih koronavirusom, a većina njih će biti smještena u izolatorij koji se nalazi u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla. 

Tri novozaražene osobe, prema riječima Dajane Čolić, ministrice zdravstva TK, imaju direktnu ili indirektnu vezu sa Medical Institute Bayer (MIB), bivši Centar za srce, a preostalih 8 je povezano sa Srednom Špionicom kod Srebrenika koja je postala novo žarište u TK.

Odlukom Kriznog štaba Civilne zaštite Srebrenik kompletno naselje Srednje Špionice sa oko 500 stanovnika stavljeno je u karantin, a vršena je kompletna dezinfekcija naselja.

Zaražena 61-godišnjakinja, prema podacima Kriznog štaba Civilne zaštite Srebrenik, imala je brojne kontakte sa komšijama i drugim osobama, pa čak i medicinskim osobljem u Domu zdravlja Srebrenik.

Prvozaražena medicinska sestra koja je radila na Medical Institutu Bayer nije nulti zaraženi pacijent i još se uvijek ne zna kako se zarazila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad