Solak: Hoće li biti ublažena mjera zabrane kretanja za mlade do 18 i stare od 65

Vijesti 30. mar 202012:24 > 12:44
N1

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak govorio je za emisiju Newsroom te odgovorio na pitanje d ali će biti ublažena mjera zabrane kretanja mladih do 18 i starih od 65 godina.

Kako nam je kazao, danas će biti sjednica Federalngo štaba civilne zaštite gdje će se razmatrati novi set mjera, odnosno analiza do sada donesenih, odnosno kako je istakao, da li se neka od tih naredbi može promijeniti. Istakao je kako će se posvetiti tome posebna pažnja.

O novoj mjeri, odnosno pomjeranju policijskog sata od 20 do 5 sati ujutro je rekao kako je to urađeno zbog poljoprivrede.

Udruženje poljoprivrednika nam se obratilo jer postoji mogućnost da ne dobijemo isporuku poljoprivrednih dobara, te zbog toga moramo imati vlastite kapacitete u punom kapacitetu, odnosno sve što možemo proizvesti u BiH. S obzirom da je sada taj period pogodan za poljoprivredu, imamo problem da naši poljoprivrednici ne mogu izaći na svoje njive i to je bio razlog da se proba produžiti malo to vrijeme prije policijskog sata“, kazao je.

Istakao je i da po informacijama sa terena, građani poštuju naredbe.

“Mi se moramo zaštititi od nas samih, jer postoji mogućnost da smo nosioci zaraze a da nemamo simptome”, kazao je.

Naveo je za N1 i da je Federalna uprava civilne zaštite dobila dvije velike količine testova i da se u skladu s procjenama epidemiologa testiralo. Kazao je i da se u ovoj sedmici očekuju dodatne količine testova da će se naručiti dodatne ako bude potrebe.

Najrestriktivnija mjera se odnosi na zabranu kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina, koju smo vrlo teško donijeli i svjesni smo šta čini. I ja sam roditelj dvoje djece i moja su zatvorena, moja majka ne izlazi i svjesni smo zbog čega smo to uradili. Znamo efekte tih mejra. Ako prekinemo tu zabranu, onda može doći do kontakta s virusom. Nije donesena da bi se njima zabranilo iz hira već zbog uticaja na zdravlje. Trebamo vidjeti na koji način bi se mogli kretati, na primjer u vozilima jer neki imaju vikendice ili radi spajanja porodica. Svakako ćemo o tome razgovarati“, kazao je.

Ponovio je kako su građani podigli svijest na postojanje opasnosti i da se pridržavaju se, osim malog broja onih koji ne poštuju, a koji će biti kažnjeni.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da postoji mogućnost zabrane kretanja 24 sata ako građani ne promijene ponašanje u toj državi, rekao je da je stavljanje u karantin cijele države nešto zadnje što se treba uraditi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad