Čengić: Trenutno se izvodi udar na institucije države i FBiH

Vijesti 30. mar 202012:41 > 12:46
N1

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, oštro je reagovao na otkazivanje za sutra najavljene vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Predsjedavajući otkazao sjednicu kako sam i najavio scenarij sa mindera koji su isplanirali da sve ovlasti prebace na Novalića. Nihada Glamoč mora odgovarati za napad na ustavni poredak i institucije BiH i FBiH. Kanton Sarajevo pokušava izvršiti udar na državu i FBiH sličan kao K10 prije par dana. Dok rudari i radnice na kasama rade, parlamentarci ne žele raditi u Skenderiji sa razmakom 10 metara. Ali neće moći, džaba se ugledate na Vućića i druge sa istoka”, naveo je Čengić.

Sutra u Sarajevu će se sastati Kolegij radi razmatranja kako da Dom funkcionira u uvjetima pandemije koronavirusa. To je za Fenu izjavio predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović i pojasnio da je na sad već otkazanoj sjednici trebalo razmotriti izmjene Poslovnika Predstavničkog doma. Preciznije, Poslovnik je trebalo prilagoditi novonastalim uvjetima budući da taj akt poznaje kategoriju ‘vanredno stanje’ samo za slučaj rata, ne i pandemija.

Otkazujući zasjedanje Doma koji ima 98 zastupnika, Zaimović se vodio naredbama i preporukama nadležnih tijela o zabrani okupljanja u uvjetima pandemije.

Osim toga, najmanje pet članova Parlamenta, ljakara po vokaciji, sugerisalo je da bi njeno održavanje u trenutnim okolnostima bilo isuviše rizično, kazao je.