Nove mjere u RS: Otvaraju se pijace, stariji građani će moći izaći iz kuća

Vijesti 30. mar 202016:26 > 16:30
N1

Krizni štab za vanredne situacije RS donio je niz novih mjera za olakšavanje života građanima tog entiteta. Osobe starije od 65 godina moći će se kretati vani, pčelari i poljoprivrednici će moći raditi, a s radom počinju raditi i drugi objekti te pijace.

Prema navodima premijera RS Radovana Viškovića, osobe starije od 65 godina moći će se kretati utorkom i petkom u terminu od sedam do 10 sati kako bi mogli obaviti sve ono što je potrebno za normalan život.

“Apelujemo na ostale građane da u ovim danima i terminima ne prave gužvu kako bi ova populacija mogla što bezbolnije ostvariti svoje potrebe i kako ih ne bi ugrozili”, rekao je Višković.

Kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, osobe do 75 godina moći će obrađivati svoje njive i na njih se više ne odnosi mjera o potpunoj zabrani kretanja. Ovdje su uvršetni i pčelari koji moraju imati kod sebe rješenje o djelatnosti.

Počinju s radom i trgovine koje se bave prodajom repromaterijala kao što su građvinski, elektroinstalcije, vodoinstalacije itd, a kako bi se omogućilo drugima da nesmetano nabavljaju robu i rade.

U narednom periodu počet će s radom i pijace, a prema riječima viškovića, za njih će biti propisane posebne mjere te, ukoliko ih se ne budu pridržavali, odluka će biti povučena.

Kada je riječ o studentskom aprilskom ispitnom roku, on se pomjera za period kada ga bude moguće realizovati.

Danas je i donesena nova odluka o visini cijena osnovnih životnih namirnica prema kojoj one smogu biti onolike kolike su bile na dan 5.3., a ne kao do sada prije 5.3.2020. godine.

Kritikovao FBiH

Premijer Višković kritikovao je i Federaciju BiH navodeći kako ne poštuje dogovor koji su postigli entiteti na sastanku s predstavnicima Vijeća ministara o izdavanju rješenja za izolaciju i samoizolaciju na graničmnim prijelazimu BiH.

“Na nekim graničnim prijelazima u FBiH sanitarni inspektori ne izdaju rješenja već usmeno obavijeste ljude da se jave domovima zdravlja u svojim lokalnim zajednicama. U razgovorima sa svim načelnicima i gradonačelnicima u RS rečeno mi je da e takvi propusti dešavaju na GP Izačić i oko Trebinja. pravi se pometnja u RS u vezi sasmjeptajem osoba u karantint i provođenjem mjera. Mi ćemo u toku dana pripremiti pismo koje ćemo uputiti premijeru FBiH da se ova odluka ispoštuje kako je dogovorena”, rekao je Višković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad