Pehar: Ispunili smo jedan od ciljeva, manje zaraženih među starijima

Vijesti 30. mar 202017:44 > 17:45
N1

"Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u posljednja 24 sata testirano je 201 uzorak, a COVID-19 potvrđen je kod 29 osoba. Do sada u Federaciji testirane je 1.056 osoba, a korona virus je potvrđen kod 152 pacijenta, od čega je najviše slučajeva, 41, u HNK", kazao je u ponedjeljak direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Davor Pehar.

Otkrio je kako među zaraženim su većinom žene, što odstupa od svjetske prakse.

“Što se tiče dobne strukture 66,1 posto zaraženih je dobi od 24-44 godine. Iz ovog možemo zaključiti da smo ostvarili jedan od zacrtanih ciljeva – manji broj zaraženih je među osobama starije dobi”, dodao je Pehar.

Na žalost, na području ovog bh. entiteta u posljednja 24 sata zabilježena su tri smrtna slučaja od posljedica zaraze korona virusom, kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH..

“Do sada u FBiH je zabilježeno osam smrtnih slučajeva. Ovim putem porodicama izražavamo najdublju sućut“, naveo je Pehar.

Odgovarajući na pitanja novinara, Pehar je priznao da je kod određenih testera došlo do mehaničkih problema uslijed transporta, ali je broj ispravnih testera “svakako dostatan”.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH je kazao kako na nivou entiteta postoje tri klinička centra i osam općih bolnica što je “sasvim solidna osnova u ovoj fazi priprema za pandemiju”.

“Sve zdravstvene ustanove su dobile naredbu da planiraju i osiguraju dodatnu opremu i krevete. Smatram da će naš zdravstveni sistem uspješno odgovoriti na sve izazove”, istako je Pehar, koji je na kraju svoga obraćanja još jednom uputio apel građanima da ostanu kući i da se pridržavaju odredbi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad