Radončić za N1: Na nivou BiH još nismo dobili ništa, situacija je ozbiljna

Vijesti 30. mar 202017:52 > 18:04
N1

Na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava sa poslom koji se zove priliv donacija. Ja ne želim da imam s tim doticaja gdje će ići donacije, neka to rade ekonomisti, knjigovođe i eksperti, kazao je za N1 danas Fahrudin Radončić, šef Koordinacionog tijela za borbu protiv pandemije korona virusa.

Koordinacijsko tijelo je uradilo strateški dio posla, napravili smo popis kompletnog stnja, inventuru šta je potreebno od materijala, na nivou BiH. Napravili smo konferenciju sa svim ambasadorima, UNDP-jem i USAID-om. Dobili smo sistem traženja međunarodne pomoći koji je efikasan. Sada idemo u drugi plan, koordinaciono tijelo je napravljeno tako da je kapacitirano za određene nepogode kao što su vatra, požari. Trenutno nema nijednog epidemologa i ljekara i to nam govori da se mora restruktuirati“, kazao je Radončić na početku gostovanja. 

Kazao je da su kapaciteti Ministarstva sigurnosti BiH korišteni i da je dobijeno na vremenu.

“Vidjećemo kako. Koristili smo puni kapacite Ministarstva sigurnosti, zaista smo uspjeli da dobijemo faktor vrijeme za našđe medicinske institucije. Deblokirali smo ulaz roba u BiH i ministarstvo sigurnosti je radilo svoj posao. Koordinaciono tijelo treba sada da radi svoj posao”.

Koliko je pomoći stiglo do sada u BiH?

Na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava sa poslom koji se zove priliv donacija. Ja ne želim da imam s tim doticaja gdje će ići donacije, neka to rade ekonomisti, knjigovođe i eksperti“, poručio je.

Pomoć tek treba da počne stizati, istakao je.

Situacija je takva da smo mi tražili pomoć i treba nam, ali nažalost vidite da su svi naši veliki prijatelji u sopstvenim problemama. Na nivou BiH do sada nije stiglo ništa od pomoći osim 100 kutija specijalnog lijeka za malariju koja je podijeljena na dva klinička centra. Pomoć tek treba da počne da stiže i mi otvaramo podračun za donacije koje će se dijeliti odlukama VM BiH i nijedan ministar neće imati dodira s tim gdje će koja ići“.

Dodao je da je situacija ozbiljna, te ponovio da je iskušenje na zdravstvenom sistemu.

“Vi se sjećate da sam prije 10 dana rekao da ćemo za 15-ak dana imati sudar sa pandemijom. Ne treba nikoga varati, situacija je ozbiljna, vidite šta se dešava u susjedstvu i drugim zemljama. Bit će dosta umrlih. Moramo čuvati živote na način da se držimo socijalne distance. Sada su strukture bezbjednosti uradile posao, na iskušenju će biti zdravstveni sistem i ja im želim sreću”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad