Sattler otkrio "uspješnu formulu" za borbu protiv korona virusa

Vijesti 30. mar 202018:22 > 18:39
N1

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler rekao je kako naredne dvije sedmice u BiH stiže 40 respiratora, a već sutra 7.000 testova koji su neophodni u borbi protiv korona virusa.

Riječ je o prvom dijelu pomoći, a ukupno ćemo dobiti 80 respiratora i veći broj testova.

“Sedam miliona eura je osigurano za medicinsku pomoć BiH. Ono što je bitno jeste da imamo saglasnost od Brisela da BiH učestvuje u zajedničkim nabavkama medicinske opreme s ostatkom EU. To će omogućiti ovoj zemlji da zajedno sa članicama EU povoljnije, jefitnije i brže nabalja opremu i lijekove”, rekao je Sattler za N1.

Pored sedam miliona eura, osiguravaju se još 70 miliona eura kroz bespovratna sredstva za spas preduzeća iz sektora transporta i uslužnih djelatnosti koji su najugroženiji.

“Pored spašavanja života moramo spasiti i egzistenciju. Puno ljudi je preko noći ostalo bez posla. To će biti dostupno u narednim sedmicama. Ako ćete pomagati za tri, četiri ili osam mjeseci, tih radnih mjesta neće biti. Vrlo je važno da zajedno s vlastima osiguramo zajednički program podrške”, rekao je.

Kazao je kako se BiH za sada dobro bori s pandemijom, ali da je tek početak te kako je potrebno nastaviti zajednički rad i snažnija koordinacija kantona, entiteta i državnog nivoa.

“Ovo do sada se pokazalo uspješnim, ali moramo to uraditi i u drugim sektorima. Potrebno je imati ista rješenja u oba entiteta, to bi bila uspješna formula”, rekao je Satller.

Naglasio je kako je u ovom trenutku najvažnije povećati broj testiranja koja je do sada bila relativno niska. On poštuje sve mjere i radi od kuće. Za Dan uživo ističe kako se ne boji korona virusa, ali da je pažljiv.

“Poštujem sve preporuke stručnjaka, to je normalna reakcija u ovakvim situacijama ako želite sačuvati ljudske živote i društvo. U ovakvim stanjima najveći problem bi bio preopterećen zdravstveni sistem i da nemamo dovoljno kreveta. Važno je da svako od nas pažljivo prati savjete stručnjaka”, kazao je.

Na pitanje kakve su šanse BiH da dobije “zeleno svjetlo” za početak pregovora o pristupanju EU, Sattler je rekao kako je sve u našim rukama i da vlasti što prije trebaju riješiti 14 ključnih prioriteta kako bi napredovali.

“Ova zemlja je prolazila kroz teška vremena i izlazila iz toga. Vjerujem da će biti u mogućnost da to uradi. Apelujem na političare da iskoriste priliku koju krizu donosi”, rekao je Sattler. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad