Otac Hurtić: Moj maloljetni sin je ostao u Nici, pomozite mi da ga vratim

Vijesti 30. mar 202018:40 > 18:54
AFP

Brojni bh. građani koje je pandemija korona virusa zatekla vani, među kojima su i djeca, imaju problem s tim kako da se vrate u BiH. Jedan od njih je i maloljetni reprezentativac u tenisu Ahmed Hurtić koji je ostao "zarobljen" u Francuskoj sa svojim trenerom Farukom Bakalovićem, hiljadama kilometara udaljen od svojih roditelja.

Redakciji N1 se javio Ahmedov otac Sevlid koji je kazao kako su se obraćali ambasadama, ministarstvu i drugim institucijama za pomoć, ali da nije bilo reakcije.

“Uspjeli smo dobiti Ambasadu BiH u Francuskoj gdje su nam rekli da ne rade i da će nas obavijestiti ukoliko bude bilo kakvih informacija. Na druge upite niko nam nije odgovorio. Oni su sada smješteni u malom stanu kod Nice. Vlasti ne dozvoljavaju da često izlaze iz stana i sve imaju manje hrane”, rekao je za N1 otac Sevlid.

Kako nam je rekao trener Bakalović, Ahmed je bio smješten u kampu teniske akademije koju je pohađao kao talentovani teniser. Kampus je zatvoren, a brigu o Ahmedu je preuzeo on. Preselili su se u mali stan u mjestu Antibes koje je udaljeno od Nice 10 kilometara.

“Ahmed i ja smo se trebali vratiti prije nekoliko dana preko Budimpšete u BiH, ali WizzAir je zabranio putovanje osobama koji nisu državljani Mađarske. Kontaktirali smo Ministarstvo sigurnosti BiH i rekli su nam da su naš slučaj proslijedili Ministarstvu vanjskih poslova”, rekao je Bakalović.

Istakao je kako im je kretanje ograničen. Imaju pravo otići do supermarketa najdalje jedan kilometar od stana i sta vremena dnevno. 

“Uz to morate imati papir kojim potvrđujete da ste samo sat vremena bili vani, a policija je raspoređena po gradu i kontroliše kretanje”, rekao je. 

I Hurtić i Bakalović pitaju zbog čega su djeca iz Italije imala prednost u odnosu na ostalu te da li ima nade za njih.

Odgovarajući na ovo pitanje ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je gostujući u emisiji Dan uživo kazao da BiH nije u situaciji da može za svakog građanina poslati avion zbog teške ekonomske situacije.

“Djeca iz Italije su evakuirana na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, a Vijeće ministara BiH je to podržalo”, rekao je Radončić.

Ahmedovi roditelji uputili su apel svima da im pomognu da vrate svog maloljetnog sina kući.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad