Delegacija EU: Mjere svih nivoa vlasti moraju, u ovom slučaju, biti privremene

Vijesti 30. mar 202020:39 > 20:40
N1

"Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika EU pomno prate razvoj događaja, te očekujemo od vlasti Republike Srpske da u svojim aktivnostima osiguraju transparentnost i poštivanje vladavine prava u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH, i Ustavom RS-a", saopšteno je za N1 iz Press odjela Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini.

Iz Delegacije EU su ponovo “naglasili podršku svim nivoima vlasti u BiH u mjerama poduzetim na zaustavljanju širenja korona virusa (COVID-19) i zaštite javnog zdravlja i dobrobiti građana.

“Od najvećeg je značaja za sve nivoe vlasti u BiH da nastave saradnju i koordinaciju u borbi protiv COVID-19, posebice kroz koordinaciono tijelo na državnom nivou. Zajedničke i koordinisane aktivnosti sa ciljem ublažavanja socio-ekonomskih posljedica pandemije su od suštinske važnosti”, dodali su iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini.

“EU takođe podsjeća da mjere koje poduzimaju svi nivoi vlasti u BiH moraju biti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima ljudskih prava. One moraju biti zakonite, neophodne, proporcionalne, i u ovom slučaju, privremene”, stoji na kraju saopštenja Press odjela Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad