Više od 400 zaraženih korona virusom u BiH, preminulo 13 osoba

Vijesti 31. mar 202006:57 > 23:14
REUTERS/Axel Schmidt

Raste broj zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini. Trenutno je više od 400 osoba u BiH zaraženo ovim virusom. Raste i broj izliječinih.

23:15 Vlada Paname pooštrila je mjere karantina uvedenog u borbi protiv širenja korona virusa, tako da muškarci i žene moraju neizmjenično da izlaze iz svojih domova i određeni su dani u sedmici kad mogu jedni i drugi da izlaze. 

23:08 Umjesto otkazanog Eurosonga, alternativni televizijski show želi ujediniti Europu u vrijeme pandemije koronavirusa na dan kada se trebalo održati veliko finale.

Program “Europe Shine a Light” prema britanskoj pobjedničkoj pjesmi iz 1997. emitirat će se diljem Europe 16. svibnja u 19 sati po srednjeeuropskom vremenu, objavila je Europska televizijska unija (EBU) na svojim internetskim stranicama.

23:04 Pandemija Covida-19 najteža je svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata, izjavio je u utorak glavni sekretar UN-a Antonio Guterres i dodao da strahuje od još više sukoba u svijetu.

REUTERS/Shannon Stapleton

23:00 Trudnica pozitivna na korona virus porodila se na Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) u Skoplju, objavio je večeras portal “360 stepeni”. Kako navodi, 27-godišnja Kumanavčanka se porodila u posebno izolovanoj prostoriji i tokom porođaja su poštovani svi protokoli za zaštitu doktora i medicinskog osoblja od korona virusa.

22:51 U Londonu je preminuo 13-godišnji dječak bez očiglednih zdravstvenih problema, nakon što je bio pozitivan na novi korona virus. Vjeruje se da je dječak najmlađa osoba u Velikoj Britaniji koja je umrla od bolesti COVID-19.

22:39 Jedna osoba sa područja općine Konjic ozdravila je u utorak od korona virusa COVID-19, saopšteno je iz Službe Civilne zaštite Konjic.

22:30 Izraelski parlamentarni odbor odobrio je danas da obavještajne službe prikupljaju lične podatke od građana, kontroverznu mjeru koju su uvele vlasti u sklopu nastojanja da zaustave širenje zaraze korona virusom. 

N1

22:20 Potvrđeni su prvi slučajevi zaraze korona virusa u Istočnom Sarajevu. Kako je javio reporter N1, dva slučaja zabilježen su u Istočnoj Ilidži, a isto toliko na Palama.

22:06 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da u ovom trenutku nema “ozbiljnog razloga” za zatvaranje Beograda, jednog od žarišta korona virusa, a da eventualno uvođenje mjere zabrane kretanja od 24 sata ostaje kao “slamka spasa”.

21:59 Ujedinjene nacije (UN) pozvale su međunarodnu zajednicu da u jeku globalne pandemije COVID-19 zaštiti migrante, izbjeglice i apatride i da hitno oslobodi migrante i izbjeglice iz zatvora.

21:54 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da je pomoć u medicinskom materijalu koju je Srbija danas poslala entitetu Republika Srpska velika stvar za narod u borbi protiv virusa korona, ali i važna poruka za sve ljude u RS-u.

N1

21:38 Pogledajte Dnevnik u 19 sati.

21:36 Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da su još četiri osobe zaražene koronavirusom, čime se broj zaraženih povećao na 112.

21:32 lasti entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ustrajavaju na nošenju maski i zaštitnih rukavica zbog korona virusa i kažnjavat će prekršitelje s 500 KM, unatoč preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se maske za lice ne nose.

21:20 Grupa mladih entuzijasta nedavno je formirala “Tim volontera Jajce” s jedinstvenim ciljem da pomažu građanima u dostavi namirnica i lijekova u vrijeme ograničenog kretanja. Ovaj tim djeluje na području grada Jajca, ali pomažu i u ruralnim područjima, jer kako kažu da ne mogu odbiti poziv starije i bespomoćne osobe. U veoma kratkom vremenu realizovali su preko 70 posjeta.

Reuters

21:16 Bjelorusija je u utorak potvrdila prvi smrtni slučaj od posljedica zaraze korona virusom.

21:07: Još jedan pacijent pozitivan na korona virus preminuo je danas popodne, saopćeno je iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske.

20:57: Američki državni sekretar Mike Pompeo saopštio je da je jedan zvaničnik State Departmenta preminuo od korona virusa, što je prva američka žrtva pandemije među pripadnicima američkog diplomatskog kora, javio je Glas Amerike.

20:43: U Bosni i Hercegovini zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze korona virusom.

20:27: Francuske Službe zdravlja prijavile su danas novih 499 smrtnih slučajeva od virusa korona čime je broj povećan na 3.523.

N1

20:11: Više od 720 bh. državljana traži povratak u BiH. Detaljnije u prilogu Borisa Breze.

20:09: Kako do odgode u plaćanju kredita, saznajte u prilogu Rasima Pavice.

20.06: Rade li nadležni u BiH dovoljno testova na korona virus? Detalje donosi Hana Sokolović.

19:28: Adnan Ibraković, koji živi u Grazu kao fitness instruktor, prebolio je korona virus i oporavio se. U razgovoru za Dan uživo, kazao je da je dobio visoku temperaturu koju šest dana nije mogao spustiti, a lijekovi nisu pomogali. Detalji ovdje.

19:20 U svijetu je od posljedica zaraze korona virusom preminulo 40.639.

Srna

19:18 Po jedna osoba iz Zvornika, Šekovića i Milića pozitivna je na virus korona, saopštio je komandant zvorničkog Gradskog štaba za vanredne situacije Zoran Stevanović.

Stevanović je naveo da je riječ o pacijentima koji su nedavno imali intervencije u Medicinskom centru “Bajer”, bivšem Centru za srce u Tuzli, u kojem se prije nekoliko dana pojavila infekcija virusom korona.

19:02 Prema najnovijim podacima objavljenima na stranici Worldometers u Italiji je u 24 sata umrlo 837 osoba što čini ukupan broj umrlih od korona virusa 12.428.

18:54 Specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike Rijad Konjhodžić u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako se nikad neće utvrditi tačan broj zaraženih korona virusom.

Više pročitajte OVDJE.

18:40 SAD: U posljednja 24 sata od novog tipa korona virusa umrlo 657 osoba, ukupno 3.170 preminulih.

N1

18:37: Dr. Lejla Hadžikadić Gušić godinama radi kao hirurg-onkolog na jednom od instituta u gradu u američkom gradu Charlotteu. Ona je za N1 govorila o korona virusu, načinu na koji se Sjedinjene Države nose s novonastalom situacijom i posljedicama.

18:03: Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini donijeće inicijalne mjere podrške u otplati kredita za građane i kompanije pogođene virusom korona, koje će trajati minimalno tokom perioda stanja nesreće, a dalje se mogu produžavati, ukoliko se vanredno stanje nastavi.

17:55 Imali smo danas jedan veliki sastanak gdje je bilo više od 50 učesnika. Tamo su bile sve države koje su članice PIC-a i iznenadit ćete se koliko će BiH dobiti pomoći. Ono što sam čuo od predstavnika MMF-a, Bosni i Hercegovini će se na raspolaganje staviti 150 miliona eura, a ako budu povoljni uslovi, ako se naiđe na podršku vlada, ta suma bi se mogla i povećati, otkrio je za N1 visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko.

N1

17:45: Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je u Brčkom do danas 1098 osoba u izolaciji, od 62 osobe koje su testirane na koronavirus dobiveno je 55 rezultata od kojih je 49 negativno, a šest pozitivno. Na rezultate za sedam osoba se još uvijek čeka. Opširnije ovdje.

17:13: Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović kazala je kako je budžet ovog entiteta trenutno stabilan iako je prihod od direktnih poreza krajem marta bio manji za dvadeset posto. Istakla je kako će iz budžeta biti isplaćene plate i doprinosi za sve one radnike koji više ne rade jer su poslovni objekti zatvoreni zbog mjera zabrane.

17:04:  Evropska komisija upozorila je danas Mađarsku da vanredne mjere koje je usvojila administracija radi borbe protiv virusa korona ne smiju da naruše demokratiju.Poslanici mađarskog parlamenta juče su podržali vanredne mjere koje je predložila administracija premijera Viktora Orbana.

17:02:  U BiH stigli prvi testovi na korona virus koje je finansirala EU. Opširnije ovdje.

N1

16:49: Iz Evropske komisije odgovorili su danas Vijeću ministara Bosne i Hercegovine na dopis Ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića o potrebi zdravstvenih ustanova u borbi protiv korona virusa. Opširnije ovdje.

16:33: U Kini je 92 posto ljudi oboljelih od virusa korona ozdravilo, pri čemu se taj broj povećava posljednjih sedmica, izjavio je zvanični predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jazarevič.

15:46: Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da je ovo najgori dan za Srbiju od početka epidemije korona virusa i da je on rezultat nepoštovanja mjera i preporuka koje su davali.

“Ako nastavimo ovako bliži nam se scenario Italije i Španije. Olako smo shvatili opasnost”, istakao je Stefanović.

15:29: Za dan do dva će u ovom objektu – policijske kasarne Mahir Begić biti smješten ”prinudni izolatorij” za sve koji u Kantonu Sarajevo ne poštuju naredbu o samoizolaciji.Kako izgleda ovaj objekat, pogledajte u fotogaleriji.

15:06: Britanci su u četiri sedmice do 21. marta imali više od 79 miliona dodatnih kupovina namirnica dok su se spremali za pandemiju, što predstavlja skok od 20,5 posto u posjetama supermarketima, pokazali su podaci objavljeni u utorak.

14:53: Mirza Hadžiabdić, ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) rekao je kako je zbog kršenja zabrane kretanja u trajanju od 20 do 5 sati, u posljednja 24 sata izdato 35 prekršajnih naloga.

14:01 – Vlade Srbije usvojila je na današnjoj sjednici odluku da se svim zdravstvenim radnicima u Srbiji od 1. aprila ove godine plate uvećaju za deset posto.

13:49 – Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić oobjavio najavio je danas da ne želi više biti na čelu Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje. Detalje donosimo OVDJE.

13:46 – Anis Krivić, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS-a, istaknuo je da ono što se sada pojavljuje kao nova stvar u online nastavi je takva nastava i u predškolskih ustanovama, čiji početak se očekuje ove sedmice.

Kada je u pitanju upis u prvi razred, naglasio je da nakon konsultacija sa direktorima škola, ministarstvo je odlučilo da će se vršiti u redovnom terminu – od 1.4. do 30. 4. Vijest donosimo OVDJE.

13:36 – Dva pacijenta preminula su danas na UKC RS, a kod oba je ranije potvrđen korona virus.

13:31 – Slavna Keopsova piramida u ponedjeljak uveče poslužila je kao projekcijski video zid na kojem su bile ispisane poruke jedinstva i solidarnosti sa onima koji se širom svijeta bore protiv koronavirusa.

13:19 – Govorili smo o novonastalom stanju općine Čitluk. Imamo 23 osobe u samostanu Miletini i otprilike 60 osoba u Majčinom selu, oba objekta su stavljena u oblik karantene. Svećenici iz Župnog ureda su stavljeni u samoizolaciju, rečeno je danas nakon sjednice Civilnog stožera HNK.

“Zadužen sam uputiti vrlo ozbiljan poziv svima koji su u proteklih 20 dana ostvarili kontakt sa osobama koje su u karantenu da se odmah telefonski obrate svom liječniku. Postupat će po pravilima koja im liječnik uputi”, ponovljene su upute svim građanima HNK. Cijelu vijest čitajte na OVOM LINKU.

13:18 – Epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba KS-a Aida Pilav istaknula je danas da u KS ima dovoljno testova na korona virus.

13:08 – Legendarni golman se bori za život nakon što je zaražen korona virusom.

13:04 – “Privatne banke u našoj zemlji moraju pokazati viši stepen solidarnosti i zajedničkim odricanjem pomoći oporavku privrede Bosne i Hercegovine. S obzirom na ogromne dobiti koje banke iz godine u godinu ostvaruju na bosanskohercegovačkom tržištu a ponajviše na osnovu visokih kreditnih kamata očekujemo da banke neto dobit ostvarenu u 2019. godini ne iznose iz BiH, već da istu ostave u rezerve, kako bi se ojačala likvidnost bankarskog sistema ali i povećao ukupni investicioni kapital”, navode u saopćenju iz Naše stranke.

13:01 – Korona virus u BiH: Donosimo vam interaktivni prikaz broja zaraženih.

12:51 – Belgijske vlasti saopštile su da je od posljedica koronavirusa umrla 12-godišnja djevojčica, do sada najmlađa među više od 700 žrtava epidemije u toj zemlji.

Portparol Nacionalnog kriznog centra za koronavirus Emanuel Andre rekao je da je “trenutak emotivan i težak, jer je u pitanju dijete, a da je također uznemirena medicinska i naučna zajednica”.

12:49 – Sportske igre mladih u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj pokrenule su u prethodnim danima veliku digitalnu kampanju u saradnji sa Ambasadorima i prijateljima Igara iz svijeta sporta i kulture. U skladu sa novonastalom situacijom, velikom digitalnom kampanjom, Igre žele osvijestiti djecu i roditelje o važnosti ostanka u svojim domovima, ali i pružiti zabavan i edukativan sadržaj do nastavka aktivnosti na sportskim terenima.

Ambasadori Igara, proslavljeni sportisti i sportski dužnosnici Edin Džeko, Luka Modrić, Nemanja Matić i Sven Göran Eriksson, pridružili su se kampanji #KodKućeJeZakon, zajedno s mnogobrojnim sportistima i poznatima koji šalju poruke podrške učesnicima Sportskih igara mladih u cijeloj regiji.

12:39 – Broj umrlih u jednom danu od korona virusa u Španiji danas je ponovo porastao, 849 ljudi je preminulo, što je najveći broj od početka epidemije u toj zemlji, poslije manjeg pada zabilježenog juče, objavile su vlasti.

12:32 – Lombardija je bila italijanska regija najviše pogođena koronavirusom, odakle su stizali dramatični podaci i slike o broju zaraženih i preminulih. Međutim, mjesto Ferera Erbonjone u opštini Pavija u Lombardija, ušlo je u fokus znatiželje naučnika jer u njemu nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

12:05 – Bilo bi divno ako bi stariji ljudi u toku dana izlaziti sat do dva na čisti vazduh i rekreirali se, ali pod uslovom da ne dolaze u kontakt sa drugim licima. Jer, boravak u kući bez fizičke aktivnosti i dovoljno čistog vazduha također nije dobar, poručio je u ekskluzivnom intervjuu za Anadoliju prof. dr. Enver Raljević, dugogodišnji šef Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam KCUS-a i šef konzilija koji je liječio predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića.

“Vidim da se poduzimaju maksimalne mjere kada je u pitanju prisustvo koronavirusa, ali mnogo zavisi od našeg stanovništva. Bojim se da ljudi još nisu svjesni opasnosti ove zaraze i da se nedovoljno pridržavaju mjera. Mjere su dobre i dovoljne, ali uz jedno disciplinovano stanovništvo”, rekao je dr. Raljević. Ostatak vijesti donosimo na OVOM LINKU.

12:04 – Barcelonin predsjednik Josep Maria Bartomeu rekao je u utorak kako će klub zahvaljujući 70 postotnom rezanju plata igračima uštediti 16 miliona eura mjesečno. Vijest donosimo na OVOM LINKU.

12:00 – Američki automobilski div Ford i ogranak Generala Electrica (GE) za medicinsku opremu u 100 dana namjeravaju proizvesti 50.000 medicinskih respiratora, koji su ključni u borbi protiv pandemije koronavirusa.

”Ford će pružiti svoje proizvodne kapacitete za brzo povećanje proizvodnje, a GE Healthcare će pružiti svoju kliničku stručnost i licencirati trenutni dizajn respiratora“, saopćio je Ford kasno u ponedjeljak.

11:56 – Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je danas, 31. marta 2020. godine, još jednom analizirao stanje u svim Rudnicima uglja u FBiH a povodom novonastale situacije izazvane virusom COVID – 19. Detalji OVDJE.

11:52 – Guverner američke države New York Andrew Cuomo objavio je urgentan apel medicinskim volonterima da pomognu zbog “zapanjujućeg” broja žrtava virusa korona.

Molim vas, dođite sada u New York i pomozite“, rekao je Cuomo u vrijeme kada je broj žrtava u jednom danu premašio 250 i ukupno prešao 1.200, uglavnom u gradu New Yorku.

11:51 – U seriji priča predstavljenih na društvenim mrežama pod motom ‘Dnevnik humanosti’ (#DiaryOfHumanity), specijalni predstavnik Europske Unije u BiH Johann Sattler pohvalio je i rad uposlenika bh. kompanija tokom pandemije korona virusa.

“Naida i Amina su za mene bh. heroine dana, jer su nastavile da rade svoj posao kako bi pomogle svima nama”, napisao je ambasador na svom Twitter nalogu, uz fotografiju dvije radnice bh. farmaceutske kompnije ‘Bosnalijek’.

11:36 – U Srebrenici nema oboljelih od virusa korona, a upolovljen je broj osoba pod mjerom nadzora i sve su dobrog zdravstvenog stanja.

11:35 – Uveden karantin za cijeli grad Suceavau u Ukrajini, kako bi ograničili širenje korona virusa.

11:31 – Iz Googlea je stigla najava kako ove godine zbog širenje pandemije koronavirusa neće prirediti i objaviti vlastitu prvoaprilsku šalu. Naložili su zaustavljanje svih projekata koji su se time bavili

Prema internom e-mailu koji je procurio u medije, u Googleu su se na to odlučili u znak poštovanja prema svima koji se bore s pandemijom Covida-19.

11:25 – Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić javio se u infektološku ambulantu, jer je bio u kontaktu s osobama kojima je potvrđen koronavirus, rekla je danas direktorica bijeljinske bolnice Milica Lovrić.

“Mićić se danas, zajedno sa suprugom, javio u epidemiološku ambulantu, s namjerom da provjeri da li je pozitivan na Covid-19, jer je bio u kontaktu sa osobama koje su inficirane koronavirusom. Danas je, sa suprugom, testiran i nalazi se u bolničkoj izolaciji do dobijanja nalaza”, rekla je Lovrić na konferenciji za novinare.

11:08 – Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, istaknula je da ministarstvo, ali i krizni štab rade izuzetnim zalaganjem, pokušavajući odgovoriti na izazov uzorokovan pandemijom korona virusa.

“Mi smo 15. marta uspostavili sve linije. Tu su i stalne video konferencije i konferencije koje imamo sa stranim diplomatama i šefovima misija u BiH. Naš je posao sada drugačiji zbog pandemije i činimo sve što je moguće. Jako puno je slučajeva evakuacije. Odlučili smo se za Italiju jer je bilo više ugroženih mladih ljudi. Fala Bogu nije niko pozitivan, a i da jeste, to su naši državljani i treba pomoći”, kazala je Turković. Ostatak vijest donosimo na OVOM LINKU.

11:00 – Proslavljeni glumac Zijah Sokolović govorio je za emisiju Novi dan televizije N1 te nam je rekao kako on provodi dane u izolaciji nastale usljed pandemije korona virusa.

Kazao nam je kako pokušava da razumijem ovu situaciju te je to shvatio tako da se sve ovo ne dešava “samo njemu, njegovom narodu i nego svima u svijetu”. Šta je još rekao, pročitajte OVDJE.

10:45 – U posljednja 24 časa u laboratorijama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetsko kliničkog centra RS analizirano je 179 uzoraka i za 25 osoba potvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus, izjavio je danas Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Radi se o 12 žena i 13 muškaraca, devet žena je srednje životne dobi, tri starije životne dobi, a kada su u pitanju muškarci sedam muškaraca je srednje životne dobi, šest starije životne dobi. Ostatak vijesti čitajte OVDJE.

10:27 – Institut za ekonomiju i finansije Einaudi u Rimu predviđa da će se širenje zaraze virusom korona u Italiji završiti do 5. maja.

Epidemiološki scenario Instituta zasnovan je na algoritmu koji uzima u obzir sve značajne parametre pandemije, uključujući broj novozaraženih, hospitalizovanje, oporavak pacijenata i stopu smrtnosti.

10:22 – MUP KS je tokom noći izdao 35 prekršaja zbog kršenja mjera policijskog sata.

10:07 – Panama je najavila stroge mjere karantene prema kojima će, u nastojanju da uspori širenje koronavirusa, građane odvojiti prema spolu, prenosi u utorak Reuters.

Od srijede, muškarci i žene će smjeti napustiti svoje domove na dva sata, jedan po jedan i u različite dane.

10:05 – Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne politike Republike Srpske, potvrdio je da je u ovom bh. entitetu novih 25 osoba zaraženo korona virusom. Detalji OVDJE.

10:03 – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku Evropske unije za pomoć Bosni i Hercegovini u iznosi od 80,5 miliona eura namijenjenoj za zdravstveni sektor i podršku ekonomiji.

“Osim ove pomoći, posebno je značajno da će Evropska unija omogućiti Bosni i Hercegovini da pristupi Sporazumu o zajedničkoj nabavci medicinske opreme potebne za borbu protiv korona virusa. To će nam omogućiti da brže i lakše, zajedno sa članicama EU, nabavimo respiratore i drugu medicinsku opremu”, kazao je Džaferović.

9:55 – Novi slučajevi zaraze u TK.

09:54 – Virusni imunolog Stipan Jonjić bio je gost današnjeg Novog dana. Javio nam se iz Rijeke putem Skypea, a s njim smo razgovarali o epidemiji koronavirusa te potencijalnim cjepivima za ovaj novi virus.

Virusni imunolog Stipan Jonjić prvo je odgovorio na pitanje zašto je Covid-19 tako nepredvidiva bolest.

09:53 – Stožer civilne zaštite Grada Mostara: Uhapšeni prvo na pregled, pa onda u zatvor.

09:47 – Njemačka je od ponedjeljka prijavila dodatnih 128 smrtnih slučajeva i 4.615 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

09:44 – Ulice i parkovi Strasbourga, u istočnoj Francuskoj, prazni su usljed poduzetih mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, koji je u toj zemlji odnio hiljade života.

Grad na lijevoj strani Rajne, glavno mjesto pokrajine Grand Est i departmana Bas-Rhin, koji se smatra i drugim sjedištem institucija Evropske unije, ovih dana je pust i tih.

09:32 – “Mi smo otprilike dočekali ovu situaciju prilično nespremni, imali smo samo jedan respirator koji nije bio u funkciji. U proteklih 12 dana i pojave prvog slučajeva u našem kantonu dobili smo još dva, imamo obećanja od naših privrednika za još, te je proces nabavke priveden skoro kraju”, kazala je za N1 o situaciji u BPK Edita Velić, komandantica Kriznog štaba Goražde.

Velić je kazala da je trenutno šest osoba zaraženo korona virusom te da se danas očekuju novi rezultati. Vijest čitajte OVDJE.

09:22 – Zbog koncentracije moćnih biljnih spojeva, mnogi aktivni sastojci iz hrane pomažu u borbi protiv virusa, a favoriziraju ih praktičari narodne pa i prirodne medicine. To su, prije svega, aktivne komponente začina i biljaka (klinčići, češnjak, luk, origano, kadulja, bosiljak, komorač, metvica, ruzmarin, echinacea, zeleni čaj, cimet, kurkuma).

Redovni profesor nutricionizma na Univerzitetu u Tuzli Midhat Jašić u intervjuu za Fenu je kazao da za viruse, pa i koronavirus, nema pravih lijekova. Kad bolest nastupi, liječenje je simptomatsko. Jedini pravi lijek je sprečavanje kontakta sa oboljelima, a preventiva su još higijena, dezinfekcija i sanitacija. Na OVOM LINKU čitajte cijelu vijest.

09:19 – Procjene analitičara: Ovo su kompanije koje će se brzo oporaviti nakon krize.

09:17 – MUP RS: Zabilježeno 78 prekršaja u vezi sa vanrednom situacijom. Detalji OVDJE.

09:13 – Izolaciju unutar svoga doma, koja je propisana u Federaciji Bosne i Hercegovine kao jedna od mjera zaustavljanja širenja smrtonosnog novog korona virusa, teško podnose skoro sve generacije stanovništva. Po mnogima, najteže je najmlađima, koji teško poimaju zbog čega im roditelji ne dozvoljavaju izlaske van njihovih domova, u parkove i na igrališta, u vrtiće, produžene boravke, škole, na izlete, putovanja. Stručnjaci smatraju da je ovu situaciju uz malo truda roditelja moguće prevazići.

“Svako mora biti svjestan da mi trebamo biti u fizičkoj izolaciji, a to ne znači i emocionalnu izolaciju. Ako roditelji pokažu emocionalnu stabilnost, ako daju priliku djeci da izraze svoje emocije, osmisle im dan, omoguće da imaju priliku i za online nastavu, i za vježbanje u kući, igru, zabavu, društvene igre, cjelokupnu situaciju djeca će mnogo lakše podnijeti. Ono što mi budemo radili, radit će i naša djeca, jer djeca uče po modelu ponašanja i imitirajući svoje roditelje”, istakla je psihologinja i psihoterapeutkinja Đana Lončarica.

09:04 – Kina je danas prijavila jedan smrtni slučaj i 48 novozaraženih korona virusom i svi su povratnici iz inozemstva.

U Vuhanu i provinciji Hubeji nema novih zaraženih među lokalnim stanovništvom, čime je grad, provincija i na kraju cijela zemlja sve bliže ukidanju zabrana i ponovom otvaranju.

09:02 – Federalna uprava policije (FUP), u saradnji s Federalnim kriznim štabom civilne zaštite, počela je s prijavljivanjem osoba koje na društvenim mrežama šire paniku objavom dezinformacija i lažnih vijesti.

08:38 – Na OVOM LINKU čitajte saopćenje Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), kojim se pojašnjava stav struke kako i kada se vrše testiranja na Covid-19.

08:37 – Predsjednik SAD-a Donald Trump je noćas novinarima predstavio novi brzi test koji bi trebalo da može da u roku od svega pet minuta potvrdi pozitivan rezultat na korona virus, a nekoliko minuta duže mu treba za negativan, javila je američka TV Fox News.

8:34 – Novi slučajevi zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini potvrđeni su jutros u Sarajevu, Tuzli i Brčkom. Više na ovom linku.

08:31 – “Imamo jasniju sliku zaraženih osoba i osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim. Sve su osobe te kući, izdata su rješenja za samo izolaciju, oni poštuju mjere”, kazao je za N1 Husein Hodžić iz Kriznog štaba civilne zaštite Konjic.

Hodžić je kazao da se skoro svi zaraženi dovode u direktnu vezu, tj. da se radi o članovima porodice koja je povezana sa prvozaraženim. Vijest čitajte OVDJE.

08:27 – Bivši evropski prvak u boksu 61-godišnji Angelo Rottoli preminuo je u Bergamu od posljedica korona virusa.

08:22 – Nepoznato na koji način je medicinska sestra u Tuzli zaražena korona virusom, kazali su iz zdravstvene ustanove Specijalna bolnica “Medical Institute Bayer” Tuzla.

08:14 – I konjuktivitis može biti simptom zaraze koronavirusom, kažu iz Američkog društva oftalmologa.

08:09 – Hrvatski znanstvenik Gordan Lauc oglasio se na svom Facebooku.

“Hrvatska je uspjela! Pred nekoliko tjedana su me optuživali da širim paniku, pa je u redu da sada malo širim optimizam. Zahvaljujući vrlo ranom uvođenju testiranja za što možemo zahvaliti prof. Alemki Markotić, a nakon toga i sustavnog epidemiološkog suzbijanja širenja virusa i pravovremenog zatvaranja škola i drugih javnih prostora koje je provodio Stožer civilne zaštite, Hrvatska je rano zaustavila eksponencijalno širenje virusa i sada smo u fazi linearnog rasta koji ne bi trebao ugroziti naš zdravstveni sustav”, kazao je. Ostatak vijesti čitajte OVDJE.

07:44 – Novi koronavirus je najaktivniji na temperaturama oko četiri stepena Celzijusa, dok na temperaturi od 70 stepeni umire za oko pet minuta, pokazalo je istraživanje naučnika sa univerziteta u Hong Kongu, prenosi Itar tas.

Na četiri stepena virus može da živi skoro dvije nedjelje, dok na temperaturi od 70 umire za pet minuta, navodi se u medicisnkom istraživanju objavljenom na sajtu medrxiv.org.

07:43 – Premijerka Danske Mete Frederiksen izjavila je da će ta zemlja, ako rast broja zaraženih korona virusom ostane stabilan u naredne dvije nedelje, početi postepeno i kontrolisano otvaranje dijelova društva zatvorenih zbog pandemije. Vijest čitajte na OVOM LINKU.

07:26 – Kako bi spriječila preopterećenje bolnica, Njemačka u borbi protiv koronavirusa uvodi strategiju koju je izabrala Južna Koreja, temeljenu na većem testiranju građana i smještanju oboljelih u karantene. Detalji OVDJE.

07:23 – Sjedinjene Države će poslati Italiji pomoć u medicinskoj opremi vrijednu 100 miliona dolara pošto je koronavirus u toj zemlji dosad odnio najveći broj žrtava u svijetu, rekao je u ponedjeljak Donald Trump.

Američki predsjednik je rekao da je razgovarao telefonom s italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom.

“Imamo viška proizvoda koji nam ne trebaju, poslat ćemo Italiji oko 100 miliona dolara kirurške, medicinske i bolničke opreme”, dodao je na dnevnoj pres-konferenciji o pandemiji održane u vrtu Bijele kuće.

07:22 – Većina bolesnika s blagim simptomima pušta se kući, dok u bolnici ostaju samo teži bolesnici ili oni koji nemaju mogućnost osigurati samoizolaciju, a u slučaju pogoršanja simptoma, mogu se vratiti, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” u Hrvatskoj.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević, u Dnevniku Nove TV je rekla da je Hrvatska još uvijek u nekakvom standardu zemalja u kojima oko 80 posto inficiranih koronavirusom ima blaže simptome bolesti.

07:19 – Uvažavajući opravdano zanimanje javnost i poštujući novinarsku potrebu za izvještavanjem, a u nemogućnosti da svima odgovore, ravnatelj Majčina sela fra Dragan Ružić obratio se javnosti priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

”Vezano za pojavu virusa u općini Čitluk, u nekoliko posljednjih dana Majčino selo se počelo neočekivano i neopravdano spominjati u javnosti i medijima u kontekstu i s naglascima koji bi mogli iskriviti stvarno stanje i zasjeniti činjenice. Ostatak priopćenja čitajte OVDJE.

07:17 – Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Michael Ryan izjavio je da nošenje maski za lice, u slučaju njihovog nepravilnog korištenja, može da nanese više štete nego koristi u borbi protiv širenja novog korona virusa.

U vrijeme kada se neke zemlje suočavaju s nestašicom maski, Ryan je ponovio da WHO vjeruje da njih treba da nose jedino ljudi koji su bolesni, kako ne bi širili virus, i zdravstveni radnici kojima su neophodne.

07:08 – Poznati evangelički pastor uhapšen je u ponedjeljak na Floridi zbog toga što je “opetovano” okupljao na molitvu stotine vjernika, ne mareći za zabranu okupljanja proglašenu radi suzbijanja širenja koronavirusa.

07:06 – Prema jutrošnjim podacima Worldometersa u svijetu je zabilježeno 785.807 slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo je 37.820 ljudi, a izliječeno je 165.659 ljudi.

07:03 – Francuska agencija za lijekove upozorila je u ponedjeljak na moguće loše i neželjeno djelovanje lijekova za Covid-19 koji se ispituju, uputivši poziv da ih se “ni u kojem slučaju” ne koristi na svoju ruku pošto su prijavljena tri smrtna slučaja koja mogu biti povezana s tim lijekovima.

06:56 – Komandant Kriznog štaba Civilne zaštite Gornji Vakuf-Uskoplje i načelnik ove općine Sead Čaušević kazao je da je ukupan broj osoba koje se trenutno nalaze u samoizolaciji 184.

“Rješenje je prestalo da vrijedi za ukupno 60 osoba. Kod osoba koje se nalaze u samoizolaciji do sada nemamo simptoma koji upućuju na pojavu virusa COVID-19 . Na osnovu informacija iz Službe Civilne zaštite i Policijske stanice svi građani u samoizolaciji se pridržavaju mjera zdravstvene zaštite na čemu im od srca zahvaljujemo”, naveo je Čaušević. Cijelu vijest donosimo OVDJE.

06:42 – Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo je donio pet novih naredbi, koje možete pročitati na OVOM LINKU.

00:01 – Tokom jučerašnjeg dana i noći je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirano 48 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih: Mostar 5, Čitluk 3 i Široki Brijeg 1, saopćeno je sinoć, dok je u Konjicu od 17 testiranih, jedan novi pozitivni nalaz na korona virus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad