Velić: Svi zaraženi u Goraždu iz jednog klastera, danas rezultati novih testova

Vijesti 31. mar 202009:21 > 09:32
N1

"Mi smo otprilike dočekali ovu situaciju prilično nespremni, imali smo samo jedan respirator koji nije bio u funkciji. U proteklih 12 dana i pojave prvog slučajeva u našem kantonu dobili smo još dva, imamo obećanja od naših privrednika za još, te je proces nabavke priveden skoro kraju", kazala je za N1 o situaciji u BPK Edita Velić, komandantica Kriznog štaba Goražde.

Velić je kazala da je trenutno šest osoba zaraženo korona virusom te da se danas očekuju novi rezultati.

“Epidemiološka situacija trenutno je –  155 osoba pod nadzorom, a ukupno šest osoba je pozitivno. Očekujemo danas rezultate 38 osoba koje smo poslali, a radi se o osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženim”.

“Od početka smo raspolagali sa izuzetno malim brojem testova, probali su se sačuvati do prvog slučaja koji je pozitivan na korona virus. Kada smo dobili prvi slučaj, nastojali smo testirati sve koji su imali kontakt sa zaraženim. Imamo samo jedan klaster i to ovaj sa proslave u Konjicu. Svi zaraženi su iz tog klastera i na njih najviše apelujemo da se pridržavaju mjera kako se klaster ne bi proširio. Proteklih dana se vrši šire testiranje, situacija je bolja, u prilici smo dobaviti testove, naručiti ih, ima tu i donacija”, kaže Velić.

Dodala je da je situacija ispočetka bila loša glede opremljenosti potrebnom opremom, ali da se u periodu od 12 dana popravila.

“Mi smo otprilike dočekali ovu situaciju prilično nespremni, imali smo samo jedan respirator koji nije bio u funkciji. U proteklih 12 dana i pojave prvog slučaja u našem kantonu dobili smo još dva, imamo obećanja od naših privrednika za još, te je proces nabavke priveden skoro kraju. Pristupili smo nabavci zaštitne opreme za sve zdravstvene ustanove s kojima se može djelovati i gdje ima veća frekvencija ljudi”.

“Trenutno zdravstvene ustanove na našem kantonu raspolažu sa mnogo opreme, dobili su opremu i putem donacija naših privrednika i Kantonalnog štaba koji je nabavio opremu”.

Potvrdila je da je zaražen vozač Doma zdravlja, te da su testirani svi koji su bili s njim u kontaktu.

“Kada je u pitanju Dom zdravlja, posljednja zaražena osoba je vozač koji se dovodi u vezu sa petom osobom koja je zaražena. Svo osoblje i svi koji su bili u kontaktu sa njim je testirano i svi su negativni. Ipak, 15 osoba iz Doma zdravlja je u izolaciji”.

Za kraj gostovanja je istakla da se građani u dobroj mjeri pridržavaju mjera.

“Moram reći da smo zahvalni svim građanima koji se pridržavaju mjera i naredbi. Neophodno je organizovati život u skladu s tim naredbama, to su novi uslovi života i nije tek tako lako to prihvatiti. U proteklom periodu smo vidjeli da se građani zaista pridržavaju mjera. Mi smo među prvima uveli neke strožije mjere, znam da je to teško, ali vjerujem da će se ovaj prolblem riješiti i da ćemo uskoro moći reći da mogu izaći. Građani su vrlo disciplinovani, ne samo na području Goražda nego u općinama Pale i Foča u FBiH gdje štabovi ističu da su građani vrlo disciplinovani.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad