Vidović: Isplatit ćemo plate i doprinose radnicima koji zbog zabrane ne rade

Vijesti 31. mar 202016:48 > 17:06
N1

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović kazala je kako je budžet ovog entiteta trenutno stabilan iako je prihod od direktnih poreza krajem marta bio manji za dvadeset posto. Istakla je kako će iz budžeta biti isplaćene plate i doprinosi za sve one radnike koji više ne rade jer su poslovni objekti zatvoreni zbog mjera zabrane.

“Direktni porezi rapidno opadaju, što smo i očekivali. U periodu januar-mart prihodi su manji za 40 miliona KM. Kako prevazići ovu situaciju? Prioritet nam je da sačuvamo stabilnost budžeta, ali ništa manje nam nije važno da pomognemo privredi da ne dozvolimo da se bilo koji privredni subjekat ugasi”, kazala je Vidović.

Za osobe koje trenutno ne rade, bit će izdvojeno 16,5 miliona KM za poreze i doprinose, a za mjesec april bit će osigurana i minimalna plata. Apelovala je na poslodavce da, ukoliko su u mogućnosti, isplate određena sredstva svojim radnicima.

“U aprilu očekujemo veće probleme u industriji jer određen broj fabrika koje rade izvoz neće moći izvoziti. Očekujemo da jedna broj prvirednika koji uvoze sirovinu bude u problemu jer je to sada otežano i tržišta zapadnih zemalja su zatvorena”, kazala je Vidović.

Istakla je kako samo Centralna banka u BiH, za razliku od ostalih zemalja, ”ne reaguje u ovoj situaciji jer ne žele da urade određene izmjene kako bi se koristila sredstva koja postoje, a blokirana su”.

Centralna banka ima devizne rezreve u iznosu od 850 miliona KM iznad štampanih KM i umjesto da sada kupi obveznice od dva entieta i upumpa u privredni i socijalni život oba entiteta, to se ne dešava. Bilo bi normalno da barem 80 posto tih sredstava budu upumpana u sistem”, rekla je.

Naglasila je kako nemaju drugog izbora nego da se zaduže, te da su u pregovorima sa Svjetskom bankom i MMF-om.

RS-u je potrebno za budžet i budžetske korisnike oko 200 miliona KM mjesečno, dok nam je još 56,5 miliona maraka potrebno za isplatu plata, poreza i doprinosa osobama koje su ostale bez posla. Za industriju još nemamo procjene. Podatke ćemo imati tek na kraju aprila”, zaključila je Vidović.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad