Inzko: Glavni epidemiolozi u Srbiji i Hrvatskoj povezani su sa Sarajevom

Vijesti 31. mar 202018:08 > 18:09
Anadolija

Sada smo upoznali potpuno nove ljude, stručnjake koje nismo znali i vidimo koliko su važni. Moramo ih više poštovati i slušati, kazao je za N1 visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko, koji je govorio o trenutnoj situaciji u državi i izazovima sa kojima se suočava vlast i građani.

Kako gledate na trenutnu situaciju vezano za borbu protiv virusa u BiH?

VEZANa VIJEST

To je jedno pozitivno iznenađenje. Mislim da su svi svjesni da neke stvari ne poznaju granice poput klime, izbjeglica ili pandemije. Tu nema granica niti međuentitetskih linija. Svaka čast svima. Znate li da su glavni epidemiolozi u Srbiji i Hrvatskoj povezani sa Sarajevom. Oni su jako popularni i narod ih sluša.

Ima li takvih u BiH, da se slušaju?

Ima ih više. To je za mene iznenađenje. Sada smo upoznali potpuno nove ljude, stručnjake koje nismo znali i vidimo kako su važni. Moramo ih više poštovati i slušati.

Mnogo polemika u javnosti izazvao je rad i Vlade FBiH, vezano za njene ovlasti, isto tako i rad predsjednice RS-a, a sve zbog sjednice NSRS-a i proglašenja vanrednog stanja. Kako vi gledate na rad ovih institucija i mjere koje su donesene?

Gledajte, mi smo u jako ozbiljnoj situaciji i život građana je prioritet za sve nivoe vlasti. Apelujem na sve nivoe vlasti da prilikom korištenja mehanizama u borbi protiv pandemije poštuju Ustav Bosne i Hercegovine. Još nisam vidio odluku u Republici Srpskoj i da li će doći do povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka. Treba istaći, Ustav RS-a predviđa uvođenje vanrednog stanja, ali ono samo može trajati 30 dana.

Kako su po vama reagovale nadležne službe, ali i vlasti, a kako građani? Jeste li zadovoljni kako se ponašaju?

Danas sam čuo informaciju iz Republike Srpske da je uhapšeno devet građana jer nisu poštovali mjere izolacije. To je jako neodgovorno, ali općenito što se tiče BiH, imam osjećaj, da su ljudi disciplinovani, da poštuju preporuke nadležnih organa i brojke su relativno dobre, samo trebamo sačuvati da ne bude povećanja broja žrtava.

Koja je vaša poruka građanim Bosne i Hercegovine?

Ostanite kući, budite disciplinovani, perite ruke i slušajte savjete nadležnih. 

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad