Mladi iz Jajca pomjeraju granice ljudske solidarnosti

Vijesti 31. mar 202021:02 > 21:12
Jajce Online

Grupa mladih entuzijasta nedavno je formirala "Tim volontera Jajce" s jedinstvenim ciljem da pomažu građanima u dostavi namirnica i lijekova u vrijeme ograničenog kretanja. Ovaj tim djeluje na području grada Jajca, ali pomažu i u ruralnim područjima, jer kako kažu da ne mogu odbiti poziv starije i bespomoćne osobe. U veoma kratkom vremenu realizovali su preko 70 posjeta.

“Zbog svih okolnosti koji su zadesili našu državu, okupili smo 30-tak osoba koji se svakodnevno nalaze na terenu ili asistiraju. Naš cilj je jedinstven, a on je da se naši sugrađani ne osjećaju zapostavljeni u ovim teškim vremenima. Svi dobro znamo da veliki broj osoba starije životne dobi živi u Jajcu, dok su im djeca nastanjena po mnogim zemljama EU”, ističu iz ove neformalne grupe.

Jajce Online

Na ovaj korak kako kažu odlučili su se da doprinesemo svom rodnom gradu Jajcu u ovim teškim vremenima.

“Dobili smo veliku podršku naših sugrađana kako u Jajcu tako i u dijaspori. Ne želimo iznevjeriti njihovo povjerenje da se nećemo brinuti o njihovim roditeljima, djedovima, bakama, tetkama… Dok je nas, oni neće biti sami”, poručili su.

Osim toga veliku podršku pružile su im mnoge institucije, posebno Općina Jajce na čijem se čelu nalazi Edin Hozan te predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović.

Jajce Online

Posebnu zahvalu upućuju svojim volonterima koji ne štede svoje vrijeme, niti novac kako bi pomogli drugima. Svakodnevno su na terenu od 8 do 15 sati. Teško da mogu odbiti bilo koji poziv, pa čak onaj iz najudaljenijih naselja. Puno je ljudi koji žive sami, koji se ne znaju služiti tehnologijom, ali opet dođu do jajačkih volontera, a ima puno vapaja koji se ne čuju.

Osim ovoga tima još četiri djeluju pri Štabu civilne zaštite općine Jajce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad