Dr. Skomorac: U Zenici se kreće sa intenzivnim testiranjem zdravstvenih radnika

Vijesti 01. apr 202008:32 > 08:56
N1

Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, za emisiju Novi dan na N1 televiziji potvrdio je da u Zenici nema novozaraženih, te da je 500 pacijenata testirano, a svi rezultati su negativni. Dodao je i da su tri pacijenta otpuštena na kućno liječenje.

Napomenuo je da je najveća opasnost to što se korona virus “uvlači” u zdravstveni sistem.

“Imali smo jedan incident. Pozitivan pacijent donio je infekciju u bolnicu i došlo je do kontakta sa našim zaposlenicima, pa smo napravili preraspodjelu pacijenata i osoblja”, ispričao je dr. Skomorac.

Danas i sutra će se, najavio je, početi testirati zdravstveni zaposlenici koji su u izolaciji.

Istaknuo je da se rad u bolnici nastavlja normalnim tokom i prostori koji su bili izloženi infekciji sanirani su, te se mogu koristiti.

Pojasnio je kakvo je bilo stanje tri pacijenta koja su pustili kući, te kako su tretirali njihove liječenje.

“Radilo se o lakšim slučajevima. Dobivali su simptomatsku terapiju. Nije bilo jače. Dobro je to sve prošlo, jer nije bilo pogoršanja kliničke slike. Nadam se da će njihovi testovi biti negativni i 15 dana nakon ponovnih testova”, rekao je dr. Skomorac.

U odjelu za infektivne bolesti ove bolnice, kako je kazao, sada je osam pacijenata i svi su sa lakšom kliničkom slikom.

“Još dva pacijenta imaju određene respiratone poteškoce, ali niko nije na respiratoru. Pratimo stanje i oni su pod stalnom brigom i nadzorom ljekara”, istaknuo je.

Dodao je da se testiraju svi oni koji imaju epidemiološku sliku, ali da će se sada krenuti sa intenzivnijim testiranjem, posebno zdravstvenih radnika.

“Bilo je poteškoća sa testovim, ali nismo nikad bili bez njih. Za jedan kanton opredijeljeno je 1.200 testova i oni se raspoređuju po zdravstvenim ustanovama”, rekao je dr. Skomorac i dodao da sada na raspolaganju imaju pet respiratora, te na intenzivnoj njezi šest, a isporuku od još pet čekaju.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad