Stigao prvi dio pomoći iz Srbije za zdravstveni sektor u RS-u

Vijesti 01. apr 202009:00 > 09:02
N1

Kasno sinoć je u Banjaluku stigao prvi veliki kontingent pomoći iz Srbije za zdravstveni sektor u Republici Srpskoj, javlja Anadolija.

Kamion sa pomoći u Banjaluci dočekali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS-a Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

“Ovo je materijalno veoma vrijedna pomoć koju je Vlada Srbije obezbijedila Vladi RS. Ovdje će doći još dva – tri puta ovakva pomoć u kontinuitetu. Ovo je roba koja nije samo iz Srbije, već su je oni obezbjeđivali na drugim destinacijama, prije svega, u Kini”;, rekao je Dodik.

Istakao je da je u borbi protiv korona virusa najvažnije da ljudi ostanu kod kuća.

Prema njegovim riječima, danas će početi distribucija pomoći u bolnice u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Brčko distriktu, Zvorniku i Foči, navodeći da će sljedeći kontingenti popunjavati medicinskom pomoći i druge bolnice.

“Niko neće ostati bez novih respiratora. Mi namjeravamo da naručimo oko 500 respiratora za RS, a do sada već imamo plaćenih 170 respiratora i samo je problem njihovog transporta”, istakao je Dodik.

Dodao je da je ova pomoć realizovana na osnovu dogovora kojeg je prije sedam dana imao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, navodeći da je u pitanju samo prva pošiljka koja sadrži 10 respiratora, 30.000 zaštitnih odijela za medicinski sektor i ostalo.

Dodik je zahvalio Srbiji i Aleksandru Vučiću, kao i Radovan Višković, koji je rekao da je pomoć Srbije, više nego značajna za zdravstveni sistem u RS-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad