Nema novih slučajeva oboljelih od korona virusa na području BPK

Vijesti 01. apr 202011:35 > 11:37
Fena

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK ) Goražde nema novih slučajeva oboljelih od korona virusa – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

Po njenim riječima, svi rezultati posljednjih testiranih osoba u tom dijelu BiH su negativni

– Testirali smo najprije 36 osoba i dugo smo jučer čekali rezultate. Uglavnom se radi o uposlenicima Ginexa, imali smo i nekoliko zdarvstvenih radnika kao i pacijenata iz Kantonalne bolnice Goražde koji trebaju da se hospitaliziraju, a imali su neke respiratorne tegobe, i svi su negativni – pojasnila je Bičo.

Dodala je da je u međuvremenu testirano još 20 osoba čiji su rezultati takođe negativni.

– Bio je jedan kontrolni nalaz kod ranije potvrđenog slučaja i taj test je i dalje pozitivan, dok su svi ostali negativni. Broj oboljelih od koronavirusa u BPK-u je nepromjenjen. Šest osoba su kućnoj izolaciji i dobrog zdarvstvenog stanja, u samoizolaciji je 149 osoba, 60 je izašlo iz zdravstvenog nadzora i za 14 dana nisu razvile nikakve simptome a do sada smo ukupno testirali 126 osoba – precizirala je dr. Bičo te za danas najavila nastavak testiranja.

– Obzirom da industrijsk azona „Pobjeda“ planira početak rada 3. aprila, namjeravamo testirati još neke radnike, tačnije zaštitare Ginexa kao i radnike koji nisu bili u bliskom kontaktu ali da isključimo svaku mogućnost rizika. Mogu reći da imamo kontrolu nad ovim klasterom ali uvijek postoji bojazan, obzirom da imamo pozitivnih slučajeva u drugim kantonima, da se virus ne donese sa nekog drugog područja. Zbog toga moramo biti jako oprezni i građani se i dalje trebaju pridržavati svih mjera zaštite – poručila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad