VKBI: Političari sami ne mogu biti ti koji donose mjere

Vijesti 01. apr 202012:47 > 12:55
Arhiv

"Svako vrijeme krize i neizvjesnosti, pa tako i trenutna pandemija virusa korona (COVID 19), pogoduje širenju panike, dezinformacija kao i jačanju destruktivnih društvenih procesa, od jačanja autokratskih tendencija vlasti do širenja različitih oblika profiterstva", kažu u saopćenju iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Kako navode, strah je generator iracionalnih odluka kako na nivou pojedinca tako i na nivou politika koje donose nadležniorgani.

Apeluju na sve koji su uključeni u procese donošenja odluka da u ovom iznimno važnom trenutku konsultuju struku, da se rukovode relevantnim naučnim činjenicama i spoznajama.

“Političari sami ne mogu biti ti koji donose mjere niti imaju kapaciteta donositi odluke koje će pomoći suzbijanju širenja virusa. Pored zdavlja ljudi, koje je najpreče u ovom trenutku, neminovno je kreirati i mjere koje trebaju spasiti i očuvati privredne potencijale i radna mjesta”, ističu.

Navode da je neophodno u krizne štabove, na svim nivoima, uključiti najstručnije i najeminentnije ljekare iz oblasti relevantnih za akutno stanje borbe protiv pandemije u kojoj se nalazimo, kao i istaknute privatne poduzetnike i njihove predstavnike iz udruženja poslodavaca.

“Rukovodioci javnih ustanova i institucija ne moraju, a kod nas često ni nisu, najstručnije i najkompetentnije osobe ali krajnje je vrijeme da se obnovi institut savjetovanja, koji je i prije pandemije suspendiran iz našeg društveno-političkog života, jer se radi o zajedničkom problemu kojem se trebamo oduprijeti i prebroditi ga”, kažu u saopćenju. 

Apeluju i na medije da više prostora u javnom diskursu daju naučnicima i stručnjacima.

“Nije u javnom interesu da se medijski prostor, u ovakvim vremenima, ustupa špekulantima, iracionalním propovjednicima ili zagovornicima razno-raznih teorija zavjere, kao ni neprovjerenim vijestima i alternativnim činjenicama”, navode iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i dodaju:

“Na kraju apelujemo na akademsku zajednicu da pokažemo odgovornost, da svi njeni članovi svoja znanja, iskustva i kapacitete stave na raspolaganje gradanima, medijima i državnim organima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad