Avdić: Zaraženi iz Jablanice bio u izolaciji, situacija u Čitluku alarmantna

Vijesti 01. apr 202013:03 > 13:18
N1

Od jučer imamo devet novh pozitivnih slučajeva, jedan je novi iz Jablanice, ali je već pod nadzorom, jer je osoba bilo izolovana u kući i nije opasna toliko za širenje, kazao je u obraćanju medijima Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Avdić kaže da se broj trenutno zaraženih od početka epidemije kreće skoro pa očekivano.

“Poprilično mogu reći da je broj očekivan. Kad smo uspjeli sve posložiti, blizu smo da pokrenemo izolatorij u Konjicu i Mostaru. Desio nam se veliki skok u Čitluku pa sada i to riješavamo, dva objekta smo stavili u karantenu”.

Novi slučaj je iz Jablanice i osoba je već bila u izolaciji, kazao je.

“Od jučer imamo devet novh pozitivnih slučajeva, jedan je novi iz Jablanice ali je već pod nadzorom, jer je osoba bilo izolovana u kući i nije opasna toliko za širenje”.

Trenutno je situacija u Čitluku veliki problem.

“U Čitluku nam je situacija alarmantna, imamo samostan od 23 časne sestre, određen broj pokazuje simptome. Karantenu organizujemo, hrana će se donositi pred vrata da se kontakt smanji na minimum. Što se tiče Majčinog sela tu smo uveli karantenu, Zavod je poslao ljude da odrade dezinfekciju i tu smo spremni da pomognemo”.

Na pitanje novinarke N1 o slučajevima u Mostaru, kazao je da dva pripadaju postojećim klasterima.

“Prikupili smo informacije od epimiologa sa terena i mogu vam reći da su dva slučaja u klasterima, tri neovisna i tu utvrđujemo kako je došlo do infekcije. Postoji mogućnost lokalnog transfera što je opasno, ali za sada možemo upratiti svaki slučaj. Jučerašnja dva možemo svrstati u klaster, tri istražujemo. Jedan je vezan i za medicinsko osoblje i moramo osigurati zaštitu medicinskog kadra. Radimo na tome da što prije nabavimo opremu”, pojasnio je Avdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad