Uposlenici Studentskog centra Sarajevo brinu i pomažu studentima u karantini

Vijesti 01. apr 202015:03 > 18:31
Anadolija

U Studentskom domu Bjelave u Sarajevu smješteno je 20 studenata koji su prije nekoliko dana stigli iz Rima. O njima brinu uposlenici Studentskog centra Sarajevo koji im svakodnevno pripremaju obroke, čiste i dezinfikuju prostorije, donose potrebne stvari, ali su ujedno i psihološka podrška i njima i njihovim roditeljima.

Kako je za N1 rekao Tarik Curić, direktor JU Studentski centar Sarajevo, radnici u kuhinji rade u smjenama i svaki dan pripremaju po tri obroka za nove stanare koji će tu boraviti ukupno 28 dana, kako je naređeno iz Kriznog štaba FBiH.

“Svaki dan im se kuhaju raznovrsni obroci. Dvoje studenata je na bezglutenskoj hrani i za njih se pripremaju posebni obroci. Uručeni su im i higijenski paketi kad su došli. Prostorije se stalno čiste, a angažovana je i zaštitarska služba koja čuva objekat jer se oni zaključavaju s vanjske strane. Roditelji također donose određene potrepštine jer je dosta djece izgubilo kofere u ovoj zbrci”, rekao Curić za N1.

Svi studenti su testirani i nazali su im negativni na korona virus. Uprkos tome, poštuju se sve mjere i procedure. Svako od njih ima svoju sobu s toaletom, a radnici koji im donose hranu i ostale potrepštine imaju zaštitna odijela i opremu.

“Mi čistimo i ostale kapacitet studentskog doma i stavili smo na raspolaganje Vladi KS. Također, svi radnici su stavljeni na raspolaganje i oni su dostupni svaki dan iako su kući, a mi ih po potrebi pozivamo da dođu. Za one koje žive u udaljenim mjestima, organizovali smo prijevoz kombijem”, rekao je Curić.

Ono što je još možda važnije u ovom trenutku jest psihološka podrška koju radnici pružaju i radnicima i njihovim roditeljima. Svakodnevno su u kontaktu s njima, a roditelje informišu o svim bitnim stvarima kako bi barem manje bili zabrinuti za svoju djecu.

Roditelji su oduševljeni i zahvalni radnicima Studentskog centra, ali i svima ostalima koji pomažu da ovaj period karantine prođe što bezbolnije.

Sin Elle Šetekić, Adair, otišao je u Italiju kako bi nastavio školovanje i usavršio svoje košarkaške vještine. Njegova škola, koja se nalazi na jugu Italije, je prestala s radom 3. marta i oni su tad stavljeni u karantin.

“Već 23 dana su bili u izolaciji. Njihov menadžer koji je vodio klub je tražio da se djeca izmjeste tako da je moj sin imao tu sreću da se evakuiše, a naša država je pokazala da se sve može kad se hoće i kada ima volje. Pomirili smo se s činjenicom da će on u karantin i da se nećemo vidjeti. Ovaj period nam olakšavaju ljudi iz Centra koji su vrlo pristupačni iako i sami dozu straha jer im svakodnevno donose hranu. Dužnik sam za cijeli život posebno Moni Midžić i svima ostalima, te pripadnicima MUP-a KS koji provode po 12 sati gore kako bi čuvali našu djecu”, kazala je Šetkić za N1.

S druge strane, mnogo je povrijedila rekacija pojedinih sugrađana kada je u medijima objavljeno da će bh. državljani iz Italije biti evakuirani.

“Komentari su bili užasni, osuđivali su našu djecu i govorili što ih vraćaju da i druge zaraze i slično, a do jučer su mom sinu slali poruke pohvala govoreći kako je veliki humanitarac i divan čovjek”, kazala je Šetkić.

Naime, Adair je pomogao starijem čovjeku iz Fojnice za kojeg je bio upućen apel da nema obuće, a nosio je broj 52. Adair je osmah pozvao svoje roditelje i rekao im da odnesnu dva para njegovih tenisica što je izazvalo oduševljenje brojnih ljudi.

“Sada su nam velika podrška i Civilna zaštita, radnici u zdravstvu, a veliku zahvalnost dugujemo i Ministarstvu vanjskih poslova BiH i Ambsadi BiH u Rimu koja je bila u stalnom kontaktu s našom djecom i pomagala im. U ovoj stiuaciji bitno je ostati normalan čovjek, iako je malo drugačije kada je u pitanju vaše dijete”, kazala je.

Svog sina trenutno viđa tako što stane na trotoar pored Doma, a on joj mahne kroz prozor. Razgovaraju telefonom. Svjesna je da drugačije trenutno ne može biti i nada se najboljem.

“Ovo je za dobrobit njega, nas i sviju oko nas jer ne želimo da rizikujemo bilo koga ili da nečija porodica dođe u tu situaciju”, rekla je Šetkić.

Prema riječima direktora Curića, oba studentska doma imaju kapacitet da prime 1.600 ljudi, ukoliko bi se za to ukazala potreba. Uprkos ovoj teškoj stiuaciji, nisu prekinuli radove na renoviranju jednog od paviljona koje rade zahvaljujući sredstvima Islamske zajednice u BiH i donatora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad