BiH traži finansijsku pomoć MMF-a za suzbijanje širenja korona virusa

Vijesti 01. apr 202015:59 > 16:12
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija održao je danas, putem video-linka, 2. sjednicu Fiskalnog savjeta BiH. Na sjednici je usvojeno Pismo namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kojim BiH traži finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, u sklopu napora na suzbijanju širenja virusa korona.

Konstatovano je da je fiskalna pozicija BiH značajno popravljena u toku trajanja prethodnog aranžmana sa MMF-om, što je omogućilo određeni fiskalni prostor da se pokrije dosadašnja ekonomska cijena pandemije virusom korona, te da je suficit u posljednje dvije godine u prosjeku bio blizu 2% bruto domaćeg proizvoda. Očekivanje je da će fiskalna pozicija ove godine biti deficit, zbog značajnog smanjenja prihoda u budžetima, mnogo veće potrošnje na zdravstvo, te dodatne socijalne i ekonomske podrške iz budžeta usljed posljedica izazavanih pandemijom virusa korona.

Sredstva MMF-a će biti iskorištena za povećanje potreba u zdravstvu i za finansiranje mjera ekonomske stabilizacije, a očekuje se da će instrument za brzo finansiranje djelovati i kao katalizator za podršku drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Pored Pisma namjere, Fiskalni savjet BiH razmatrao je i usvojio i Izvještaj o izvršenju budžeta Fiskalnog savjeta BiH za 2019. godinu, te Prijedlog budžeta Fiskalnog savjeta BiH za 2020. godinu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad