Firme koje se bave stanogradnjom i projektovanjem u RS-u ostaju bez posla

Vijesti 01. apr 202017:15 > 17:41
RTRS

Krizni štab Republike Srpske kazao je kako građevinski sektor u tom entitetu i dalje funkcioniše, ali da se radi smanjenim intenzitetom. Sirovina ima dovoljno za sada, ali postoji problem sa uvozom završnih materijala.

Prema riječima ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenke Golić, ovaj problem bi uskoro trebao biti prevaziđen dogovorenim međunarodnim transportom.

“Radnicima u građevinskom sektoru su osigurana lična zaštitna sredstva. Inspektori redovno vrše nadzore. Dio radnika je ostao u kućama, posebno oni koji imaju hronična oboljenja. Građevinska preduzeća koja se bave stanogradnjom imaju problem jer je stala prodaja stanova”, rekla je Golić.

Istakla je kako posljedice trpe i uslužne djelatnosti, odnosno firme koje se bave projektovanjem jer su završili poslove koje su imali, a novih narudžbi nema.

“Imamo problem s određenim rokovoma u građevinskim radovima i postupanju organa prema zakonima, nadam se da će taj problem biti riješen uredbom kako ne bi došlo do upravnih i sudskih postupaka”, kazala je Golić.

Ministrica uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić kazala je kako su do sada sve, osim jedne lokalne jedinice, poslale izvještaj o kapacitetima za karantine. Od njih 63, 38 ih ispunjava sve zahtjeve Instituta za zaštitu zdravlja RS, dok ih 15 ispunjava djelimično.

“Kupres, Osmaci, Istočni Drvar i Ošta Luka nemaju kapacitete. Kupres će koristiti kapacitete Opštine Šipovo, Osmaci će slati u Zvornik, a Oštra Luka u Prijedor. Kotor Varoš ima nedostataka i naloženo je da ih uklone. Istočni Drvar za sada nemaju potrebu za karantinom, a ako do toga dođe rješavat ćemo to na Kriznom štavu”, kazala je Rešić.

Na kraju je naglasila kako broj samoizolacija spada iz dana u dan te se zahvalila svim građanima što poštuju mjere.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad