Golić: Borit ćemo se svim sredstvima da osujetimo planove Hrvatske

Vijesti 01. apr 202017:45 > 17:56
N1

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarsvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kazala kako će se BiH svim pravnim i drugim sredstvima boriti protiv odlaganja radioaktivnog otpada na granici sa Hrvatskom, a nakon što je objavljeno da su nastavili aktivnosti na tom polju.

Istakla je kako Hrvatska nije dala dozvolu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada već da je Ministarstvo zdravstva RH ovlastilo Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja ovog otpada da istraži tu lokaciju.

“Naglašeno je da je ovo preferentna lokacija. To znači da ovaj Fond mora provesti istražne geološke radove za izradu studija o uticaju na životnu sredinu nakon čega će morati obavijestiti i vlasti u BiH. Stupila sam u kontakt s ministrom Košarcem povodom ovih najava i on će poduzeti aktivnosti s Vijećem ministara BiH i Predsjedništvom BiH”, rekla je Golić.

Dodala je kako će se formirati ekspertni tim koji će se baviti ovom problematikom ukoliko Hrvatska nastavi s ovim aktivnostima.

“Sve vidove pravne i druge borbe ćemo koristiti da osujetimo namjere Hrvatske da to učini. Očekivali smo da će biti dobri susjedi i da ćemo sarađivati sada kada je pandemija prisutna i kada veliki broj ljudi prelaze naše granice, a oni se bave ovim. Ukoliko ne odustanu od namjere i mi ćemo onda odlagati otpad na granici s Hrvatskom”, kazala je Golić.

Podsjetimo, riječ je o lokaciji bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u Općini Dvor koja se nalazi na granici RH i Hrvatske, odmah do Općine Novi Grad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad