Stiže pomoć u BiH uslijed epidemije korona virusa

Vijesti 01. apr 202018:38 > 19:31
N1

Međunarodni monetarni fond je za BiH spremio 165 miliona eura, prioritetno za zdravstvo i ekonomiju.

Evropska komisija će za zdravstvo dati 7, a za socio-ekonomsku podršku 73,5 miliona eura.

“Iznenadit će se koliko će dobiti BiH pomoći, u prvom redu tu je Međunarodni monetarni fond koji će dati zaista jednu veliku sumu novca”, kazao je jučer u Danu uživo Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Pomoć je putem UNDP-a obećala i vlada Norveške u iznosu od 10,5 miliona norveških kruna. Zdravstvenom sektoru pomoć obećavaju i iz Turske, dok je susjedna Srbija sinoć u bh. entitet RS uputila paket pomoći od pet kliničkih i pet transportnih respiratora.

Nadležni ističu svaka pomoć je dobro došla.

“Sinoć smo dobili jednu pomoć iz Srbije, očekujemo već jedan dio uplaćen sredstava i lijekova iz Kine”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. 

“Danas smo mogli da čujemo od Vijeća ministara da će svaka donacija biti objavljena da će svaki utrošak biti transparentan tu se ne smije popustiti”, poručio je Šefik Džaferović, predsjedvajući Predsjedništva BiH. 

No, da je Bosni i Hercegovini upućena vrlo skromna pomoć, naručito onih zemalja od koji se to očekuje smatra filolog i književni kritičar Esad Duraković.

“Šokiran sam kada sam proteklih dana iz kad sam vidio da recimo Ujedinjeni Arapaski Emirati šalju tone i tone pomoći Srbiji i Crnoj Gori i neka ih pomažu, treba sve narode pomoći, ali te iste zemlje pa i Ujedinjeni Arapaski Emirati nijedne jedine marke nisu dali BiH”, istakao je Duraković.

Na terenu djeluju i brojni pojedinačni donatori. Među njima, United Grupa 400.000 dolara za BiH, 3 miliona dolara ukupno za region, USAID 1,2 miliona dolara.

“Mi smo za BiH dali 400 hiljada eura i već smo ih stavili na raspolaganje Kriznim štabovima, kazala je Dragica Pilipović Chaffey, potpredsjednica United Grupe.

Među donatorima ima i malih privrednika. Neki od njih i lično pakete medicinske opreme doniraju zdravstvenim ustanovama.

“Nama je najbitnije da se virus ne uvuče u zdravstvene institucije. Ako imamo zdrave ljekare onda imamo i one koji će liječiti i brinuti o nama i životima naših najdražih”, kazao je Admir Mujanović.

A potrebe u okviru medicinske i zaštitne opreme su brojne. Od šatorskog prostora, ćebadi, jastuka, posteljina, preko medicinskih aparata do kapa, rukavica i zaštitnih odjela. Sve to među ostalim na spisku je koji je sačinilo koordinacijsko tijelo za zaštitu i spašavanje na nivou BiH, na čijem čelu je od danas, nakon povlačenja ministra Radončiča, dosadašnji zamjenik Aleksandar Mandić. 

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad