Mišić: Ne potpisujte sporazumni raskid ugovora i zahtjeve za neplaćeno odsustvo

Vijesti 02. apr 202008:11 > 08:13
N1

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je situacija u ovom entitetu teška, ali nije dramatična, te da u preduzećima u kojima je formiran sindikat u martu nije bilo otpuštanja radnika, niti smanjenja plata.

“Poslodavci, ima i takvih, koriste ovu situaciju da se riješe radnika na način da ih prisiljavaju da potpišu sporazumni raskid ugovora i time radnik gubi sva prava na Zavodu za zapošljavanje”,navela je Mišić.

Poručila je da, ako ako radnik pod pritiskom potpiše sporazumni raskid ugovora, on ne može na Zavodu dobiti nikakvu novčanu naknadu.

“Također, se vrši pritisak tamo gdje nema sindikata da radnici potpišu zahtjeve za neplaćeno odsustvo i da se nađu kod kuće, a da tada ne primaju platu. To su nezakonite stvari i mi smo danas na našem sajtu postavili jasno upozorenje radnicima da ne potpisuju sporazumni raskid ugovora o radu, da ne potpisuju zahtjev za čekanje kod kuće jer Zakon o radu ima dosta instituta koji štite prava radnika, pa i u ovim kriznim situacijama”, kazala je Mišić gostujući u Danu uživo na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad