Medicinska sestra UKC Republike Srpske zaražena korona virusom

Vijesti 02. apr 202008:36 > 08:50
Vlada RS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, obratio se danas medijima povodom aktuelne situacije u vezi s korona virusom u tom bh. entitetu. Kako je naveo, 24 osobe su pozitivne na korona virus, čije testiranje je urađeno u posljednja 24 sata.

Potvrdio je i da je među zaraženim medicinska sestra Univerzitetskog kliničkog centra RS-a. Također, testirane su i sve osobe koje su bile u kontaktu sa njom, a rezultati su negativni.

U ovom bh. entitetu testirano je 2.077 osoba, od čega je 267 pozitivno, a sa današnjim danom 14 osoba se oporavilo od korona virusa.

“Na UKC RS-a se liječi 105 osoba. Na Klinici za infektologiju je 42, šestero je na respiratoru, te se u izolaciji nalazi sedam osoba koje čekaju nalaze”, rekao je Šeranić. 

Kada su u pitanju karantene na graničnim prijelazima, Šeranić je iznio sljedeće podatke: 67 osoba se nalazi u karanteni u Gradiškoj, u Šamcu 20, Brodu 63 i na Rači 15 osoba. 

“Procedura nalaže da svi oni koji dođu u BiH, obavezni su da se jave u karantene pri graničnim prijelazima”, podsjetio je Šeranić i dodao da 400 osoba koje su došle iz inostranstva su bile negativne. 

Na pitanje novinara da li među novozaraženim ima javnih ličnosti, odgovorio je da nema te podatke, jer s njima raspolažu samo ljekari. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad