Aida Pilav: Dvije osobe nisu bile kući kada ih se trebalo testirati

Vijesti 02. apr 202013:35 > 13:48
N1

Epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je na današnjoj pres-konferenciji kako dvije osobe sa područja sarajevske opštine Novi Grad nisu zatečene na kućnoj adresi, iako su trebale biti testirane.

Kazala je kako su u Kantonu Sarajevo ukupno 33 potvrđena slučaja zaraze korona virusom, šest osoba je hospitalizirano i radi se o srednje teškim kliničkim slikama. Te osobe su smještene u Kliniku u Podhrastove i nisu na respiratorima. Istakla je da su ljekari zadovoljni njihovim stanjem.

“Mi ubrzano radimo testiranje, što znači da svaki dan oko 50 testiranja se uradi. Iz samoizolacije je do sada izašlo 1.780, dok je sada u samoizolaciji 1.745 osoba”, navela je.

Kada je u pitanju situacija na KCUS-u, prvi kontakti zaraženih ljekara su većinom negativni te će se pratiti u narednom periodu.

O broju testova je kazala da, s obzirom na relativno nizak broj potvrđenih u Kantonu Sarajevo, testiraju se samo oni koji imaju indikacije i na osnovu broja testiranih, 10 posto je pozitivnih. Također je istakla kako je prisutan i virus sezonske gripe.

Naglasila je i da ima dovoljan broj testova.

O raspodjeli testova u FBiH navodi da se ide prema veličini stanovnika.

“Nema bojazni, imamo dovoljan broj testova. Ako imate epidemiološku vezu ili ste dio te porodice, dobivate instrukcije u domu zdravlja te se postavlja indikacija te se vrši testiranje u kući”, navela je.

Naglasila je i kako je nakon što je jučer kazala da jedna osoba nije zatečena na kućnoj adresi radi testiranja, i danas se to dogodilo, te da dvije osobe nisu bile na adresi u Opštini Novi Grad iako su bile naručene na testiranje.

“Kada ste naručeni na testiranje znači da ste u nekom simptomu i morate biti prisutni. Naravno da će ove osobe biti procesurirane”, navela je Pilav te apelovala na građane da poštujtu pravila samoizolacije te da se odgovorno ponašaju prema epidemiji korona virusa.

Sve informacije o koronavirusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad