Nakaš za N1: Medicinsko osoblje ne mora biti krivo za proboj COVID-19 u bolnice

Vijesti 02. apr 202014:55 > 14:58
N1

Za proboj koronavirusa u bolnički sistem BiH ne mora biti krivnja medicinskog osoblja, smatra infektolog u mirovini Bakir Nakaš.

On je u izjavi za N1 pojasnio da je zdravstveni sistem sam po sebi ugrožen zbog velikog broja pacijenata koji su primorani koristiti usluge bh. bolnica zbog drugih oboljenja. Također, navodi kako bh. bolnice nisu građene da bi osigurale posebne putove za pacijente.

“Naše zdravstvene ustanove nisu građene da mogu raditi ovakve vrste izolacije kod ovih vrsta epidemija. Mi imamo standarde koji govore o požaru, pa se prave protupožarna vrata, i vi možete zatvoriti vrata i jedan dio da blokirate. Međutim, u ovom dijelu nemate. Zajednički su liftovi, zajedničke su komunikacije. Ne postoje sanitarni propusnici koji bi bili proeduvjet za potpunu izolaciju da proboj, odnosno virus neće doći”, rekao je dr. Nakaš.

Pacijenti koji dolaze u bolnice prolaze trijažu, ali to nije garancija da osoba koja nema simptome COVID-a 19, nije i zaražena koronavirusom.

“Postoje pacijenti koji mogu biti na kraju inkubacije bez simptoma koji su manifestni, ili mogu biti takozvani hladni slučajevi pa da ih vi pustite u sistem, a da kasnije budu registrovani kao bolesnici”, upozorava umirovljeni infektolog.

Nakaš ističe da ukoliko se nastavi proboj korona virusa, morat ćes e pribjeći osiguranju sigurnih bolnica gdje bi bili smješteni pacijenti koji imaju potrebu za liječenjem od drugih oboljenja.

Prvi proboj korona virusa u zdravstveni sistem zabilježen je u SKB Mostar, kada je zaraženi pacijent smješten na plućni odjel, nakon čega su zabilježeni prvi pozitivni slučajevi među medicinskim osobljem.

Ubrzo nakon toga, pozitivni testovi na korona virus utvrđeni su kod osoblja u kliničkim centrima u Zenici, Tuzli, Banjaluci i Sarajevu, ali u nekim domovima zdravlja širom zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad