Prof. dr. Čavaljuga, paroh Bužanin, ef. Isaković i Ćiro Blažević u Novom danu

Vijesti 02. apr 202016:24 > 16:29
N1

U Novom danu i sutra ćete moći pratiti aktuelne informacije u vezi sa korona virusom u BiH, regiji i svijetu. Ugostit ćemo zanimljive goste koji se bore da spase oboljele, koji su prebolovali ovaj virus, ali i zapjevati s popularnim bh. pjevačima.

U naredne dvije sedmice ćemo znati hoćemo li proći kroz ovu epidemiju neoštećeni ili ćemo ući u praktično državnu pandemiju koja će imati nesagledive posljedice za našu zemlju. Detaljan prikaz najboljih i najgorih ishoda za BIH napravila je prof. dr. Semra Čavaljuga – dekanesa Medicinskog fakulteta UNSA i epidemiologinja koja govori za Novi dan.

Svoje iskustvo sa corona virusom ispričat će nam tridesetsedmogodišnji paroh Milan Bužanin, jedna od prvih zaraženih i izliječenih iz Konjica. Paroh Bužanin poručuje: Nisam se bojao, samo izolacija i disciplina!

Reis-ul-ulema IZ BIH, Husein ef. Kavazović snimljen je u praznoj džamiji na džumi. Vjernicima je poručio da moraju nadići strah, moraju biti čvrsti i jaki, hrabri i odvažni. Stanje duha, praktikovanje vjere, nadolazeći ramazan, vjerski život u vrijeme korona virusa teme su o kojim u Novom danu razgovaramo sa Mustafom ef. Isakovićem.

U USK-u se prati 10 klastera, sedam je vezano za Bihać. Pozitivni na virus uglavnom su lokalni slučajevi bez doticaja sa inostranstvom. Svi ljekari koji rade sa pacijentima su negativni. Šef kriznog štaba i premijer USK Mustafa Ružnić gost je Novog dana.

Broj inficiranih koronavirusom u Njemačkoj svakodnevno raste. U prosjeku oko 5.000 osoba se dnevno zarazi Covid-om 19. Kakvo je aktuelno stanje i koji su najveći problemi s kojim se susreću Njemci u pandemiji za Dan uživo izvještava Mehmed Smajić – novinar DW.

Provjerit ćemo kakva je situacija u Austriji i Italiji. O epidemiološkoj slici Beča i Trsta izvjestit će nas tuzlanka Ivana, koja živi i radi u Beču, a iz Trsta Dejen Azeski, Makedonac, historičar, vrlo čest gost ND kada govorimo o političkim prilikama u regionu.

Ova teška situacija sa zemljotresom u Zagrebu i corona virusom zabrinula je i legendarnog Ćiru Blaževića, koji usprkos svemu pokušava ostati vedar i pozitivan. U razgovoru za ND otkriva kako se bori s koronavirusom i kako se ponaša?

Mnogi pozitivan dug nastoje održati pjesmom. Nermin Puškar i Amel Ćurić će zato svirati i pjevati s nama u Novom danu…

Sa vama od 8:00 sati Minela Jašar – Opardija.

Podsjetimo, za čitatelje i gledatelje N1 otvorili smo posebnu priliku da našim gostima, stručnjacima, doktorima i naučnicima, postave pitanja na koja traže jasne i tačne odgovore.

Sve što vas zanima možete pitati naše goste na Facebooku i Twitteru te putem maila [email protected] (subject: PITANJE ZA GOSTE).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad