Građani zbunjeni – trebamo li nositi maske

Vijesti 02. apr 202017:17 > 19:21
N1

Poluprazne gradske ulice već su normalan prizor. Situacija koju živimo - daleko je od normalne i uobičajne. Pitali smo građane Sarajeva kako se snalaze.

Anketa:

“Teško, izuzetni teško – ljudi, penzioneri, ova mlađa djeca koja ne mogu izaći, izuzetno teško. A proljeće dolazi, fino vrijeme”.

“Pa mislim da je ljude strah, grad je već, otkako su ove mjere nastupile, prazan, a institucije rade svoj posao koliko sada trenutno mogu”.

“Dobivamo samo bombastične izjave koje su evidentne zaista, ali daj malo izbjegni i to, daj nešto drugo – prijedlog neki kako organizovati život u zatvorenom prostoru. Onda različite informacije – sad čujem ne treba nositi maske, sad kažu treba nositi maske. Pa treba ovo, ne treba ono, toliko nedorečenosti i ne davanja pravih informacija”.

Mjere prevencije su restriktivne, kazne za kršenje visoke. Iz kuće ne smije dobar dio bh. stanovništva – kako brinuti o mentalnom zdravlju kada je sve fokusirano na fizičko?

“Ono što generalno pomaže ljudima je da nas neko sasluša i da nas razumije, bez vrednovanja i bez osuđivanja. Ono što ovih dana svi mi koji se bavimo mentalnim zdravljem naglašavamo jeste da fizička izolacija ne znači emocionalnu izolaciju”, pojašnjava Đana Lončarica, psihologinja i psihoterapeutkinja.

Zabrane kretanja i druge mjere traju dovoljno dugo – javnost počinje tražiti objašnjenja, opravdanost i izmjene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad