Blizu 600 zaraženih u BiH, ublažena zabrana kretanja u FBiH

Vijesti 03. apr 202007:01 > 22:56
EUTERS/Vasily Fedosenko

Posljednje infromacije pokazuju da su u Bosni i Hercegovini potvrđeno blizu 600 slučajeva zaraze korona virusom COVID-19. Smrtnih slučajeva je 18. U svijetu je više od milion pozitivnih na novi virus korone.

22:58 Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro ustrajava u nipodaštavanju prijetnje koju predstavlja pandemija COVID-19 i izjavama izaziva burne proteste javnosti u Brazilu u kojem su od posljedica zaraze korona virusom umrle 343 osobe.

22:56 U New Yorku, u SAD-u novim tipom korona virusa zaraženo je više od 100.000 ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je skoro 3.000.

22:50 O samoizolaciji i karantinima u zemljama regije u Crvenoj liniji govore: Goran Čerkez, Ministarstvo zdravstva Federacije BiH, Saša Srića, pulmolog iz Hrvatske i Zita Belić, specijalista urgentne medicine iz Srbije.

22:40 Epidemiolog Predrag Đurić izjavio je da je aktuelna pandemija zarazne bolesti COVID-19 pokazala da su države izdale svoje građane, jer su bile nesposobne da se pripreme za pandemiju, iako se takva mogućnost nagovještavala u protekle najmanje dvije decenije.

22:28 Grad čelika, Zenica izgleda nestvarno u vrijeme policijskog sata.

Dron.ba za N1

22:20 Nacionalni Institut javnog zdravlja Kosova saopštio je večeras da je potvrđeno još šest pozitivnih slučajeva na novi korona virus.

22:11 Grad Visoko zasigurno je jedna od najaktivnijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju prevencija pandemije korona virusa (COVID-19). Štab civilne zaštite Grada Visokog u saradnji sa javnim preduzećima i ustanovama preduzeo je niz mjera i aktivnosti u sprječavanju širenje virusa i zaštiti stanovništva, saopćeno je iz Gradske uprave.

22:07 Svi slojevi društva u borbi protiv korone, jer virus ne poznaje naciju.

22:03 Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izvanrednu financijsku pomoć zbog pandemije korona virusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u petak čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.

21:54 Predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trumpu i američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu neće moći prići niko ko prethodno nije testiran na korona virus.

21:41 Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević rekla je da su osobe, koje su do danas registrovane kao laboratorijski potvrđeni slučajevi, oboljele u periodu oko 20. marta, kada je već bilo uvedeno vanredno stanje.

21.36 Najvažnije vijesti iz BiH i svijeta pogledajte u Dnevnik.

Davor Puklavec/PIXSELL

21:33 Petar Ćorluka, vlasnik kompanije Violeta iz Gruda, kazao je za N1, da je ova firma uplatila 400.000 maraka za medicinsku opremu i tako pomogla zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini u uvjetima borbe protiv korona virusa. Respiratore i medicinsku opremu Ćorluka je kupio u KIni. Navodi da je pokušao opremu kupiti i od evropskih proizvođača, ali niko nije mogao garantovati isporuku prije augusta.

21:30 Grčka pravoslavna crkva odlaže proslavu Uskrsa.

21:28 Osnivač Microsofta, milijarder i filantrop Bill Gates pozvao je federalne vlasti u SAD-u da cijelu zemlju stave u karantin, da bi spasili što više života.

21:12 Broj registrovanih slučajeva u Novom Pazaru u jednom danu porastao sa 1 na 12.

21:00 Prvi avion sa opremom za pokretnu bolnicu koju je Vlada Republike Srpske kupila u Njemačkoj večeras će sletiti na aerodrom u Banjaluci.

20:42 Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da uvodi obaveznu zabranu kretanja za mlađe od 20 godina od večeras u ponoć, pooštravajući mjere u borbi protiv širenja korona virusa.

Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

20:37 Mještanin Bara Mihailo Vukić objavio je na Facebooku da je izliječen od korona virusa i da je pušten iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG). On je napisao da je pobijedio virus i da nakon 20 dana teške borbe u bolnici ide kući.

20:29: U Tuzli se očekuje povećan broj oboljelih, ali ne drastično

20:00 U Francuskoj od korona virusa u posljednja 24 sata preminulo 588 osoba, ukupno 6.507.

20:06: Sedam osoba pozitivno na COVID-19 u USK.

20:00 U Sarajevo, u referentnu laboratoriju, sa područja Unsko-sanskog kantona, jučer je poslano 54 uzorka za testiranje na korona virus među kojima je bilo sedam pozitivnih, potvrdila je ministrica zdravstva USK dr. Nermina Ćemalović. Riječ je o četiri osobe iz Cazina i tri iz Bihaća.

19:51 Sarajevske ulice danas u podne – pune. Promet vozila kao i svakog dana, i mimo pandemije. Na Alipašinom Polju Sarajlije šeću, voze bicikl, džogiraju. Sunce je izmamilo brojne Sarajlije i na Vilsonovo šetalište. Istodobno, ulice Milana, Pariza i New Yorka su prazne.

N1

Mnogi, očito, nisu odustali od uobičajenih životnih navika. No, epidemiolozi su, kako kaže prvi čovjek Civilne zaštite, preporučili rigoroznije mjere. Potpunu karantenu cijele Federacije, 24 sata punih 15 dana.

19:43 Hrvatska je među zemljama koje se najuspješnije bore protiv epidemije korona virusa. Prema najnovijim podacima, u voj zemlji je 1.079 oboljelih, 8 umrlih i 92 izliječene osobe, što su znatno bolje brojke od većine drugih zemalja.

19:40 Štab civilne zaštite Grada Mostara na vanrednoj telefonskoj sjednici u petak donio je dvije nove zapovijedi u cilju sprječavanja širenja korona virusa.

19:30 Štab za vanredne situacije u Trebinju donio je nove zaključke i naredbe u okviru borbe protiv virusa korona.

Savjeti mjesnih zajednica zaduženi su da obavještavaju gradski Štab za vanredne situacije i nadležne službe o kršenju mjera za sprečavanje pojave i širenja virusa korona.

N1

19:14 Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu večeras je potvrđeno da je od 22 uzorka tretirana u popodnevnim satima, jedan bio pozitivan na korona virus.

19:10 Poznati fudbalski menadžer Mihajlo Ružić preminuo je u petak od posljedica korona virusa.

19:02 Danas je najviše smrtnih slučajeva zabilježeno u Španiji. Drugi dan za redom Italija nije vodeća zemlja po broju mrtvih od posljedica zaraze COVID-19.

19:00 Faruk Širbegović, biznismen i vlasnik kompanije Širbegović inžinjering, za N1 je komentarisao Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije korona virusa, koji je danas usvojila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

18:47 Krizni štabovi u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu su na prijedlog epidemiologa, zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, zbog novih slučajeva inficiranja građana korona virusom ove opštine proglasili „pod karantinom“.

KCUS

18:40 Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kazala je večeras za N1 da je svih 39 testiranih uposlenika ove institucije – negativno na prisustvo korona virusa.

18:37 Ministarstvo zdravstva Turske: U prethodna 24 sata 2.786 pozitivnih na korona virus, ukupno 20.921 zaraženih.

18:30 U Italiji u posljednja 24 sata od korona virusa preminulo još 766 oboljelih, ukupno 14.681.

18:22 Goran Čerkez, član Federalnog štaba Civlne zaštite i pomoćnik u Ministarstvu zdravstva, tokom obraćanja je kazao da je situacija u FBiH što se broja oboljelih tiče ”tačno onakva kakvu su željeli”, s obzirom na sve okolnosti i globalnu pandemiju korona vorusa. Čerkez je odgovorio i na pitanje da li je slučaj zaražene doktorice sa KCUS-a utjecao na zdravstveni sistem. Više OVDJE.

18:05 Rukovodstvo engleske Premier lige saopćilo je danas da se to fudbalsko takmičenje neće nastaviti ni tokom maja.

FUCZ

18:00 U FBiH ponovo dozvoljen rad trgovinama namještaja i bijele tehnike.

17:52 Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obavijestilo je Graničnu policiju Bosne i Hercegovine da će od sutra u 13.00 sati do ponedjeljka, 6. aprila, u 5:00 sati na snazi biti zabrana prelaska granice na svim graničnim prijelazima prema Srbiji za putnička vozila i pješake.

17:40 Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez uputio je apel građanima FBiH starosti od 18 do 65 godina da ne izlaze tokom naredne sedmice u terminu od 8 do 12 sati kako ne bi ugrozili starije osobe kojima je do sada bilo onemogućeno kretanje.

17:26 Ministarstvo zdravstva Sjeverne Makedonije objavilo je da je u protekla 24 sata registrirano 46 novih slučajeva COVID-19, čime se broj zaraženih novim tipom korona virusa popeo na 430, dok je umrlo 11 osoba. Istovremeno, Vlada Sjeverne Makedonije pooštrila je mjere borbe protiv pandemije COVID-19 uvođenjem policijskog sata.

N1

17:24 Akademik Esad Duraković pohvalio je vlasti u BiH kazavši kako su reagovali pravovremeno donoseći sve mjere i preporuke prije susjeda. U razgovoru za Dan uživo na N1 istakao je razočarenje zbog izostanka pomoći susjednih zemalja i EU, a posebno arapskih zemalja koje su se deklarisale kao veliki prijatelj naše zemlje.

17:20 Federalni štab Civilne zaštite na današnjoj sjednici odlučio je da neće biti uvođenja potpunog karantina u trajanju od 15 dana u ovom bh. entitetu.

17:18 Centralna banka Bosne i Hercegovine saopštila je da je konvertibilna marka stabilna i da uživa potpuno povjerenje, čime Banka najbolje doprinosi stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema, makroekonomskoj stabilnosti i očuvanju pretpostavki za ekonomski oporavak.

17:05 Danas je donesena naredba da se izmjeni prethodno donijeta mjera u kojoj se tokom pandemije korona virusa zabranjuje kretanje mlađim i starijim osobama na području FBiH.

17:02 Bill Withers, američki soul pjevač, koji se proslavio sedamdesetih godina prošlog stoljeća i autor je hitova poput “Lean on Me”, “Ain’t No Sunshine” i “Lovely Day”, preminuo je u 82. godini zbog srčanih problema, potvrdili su članovi njegove obitelji.

Rebecca Sapp / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

16:57 Pandemija korona virusa dovela je do velikog porasta lažnih vijesti koje mogu izazvati ozbiljne posljedice po građane i društvo u cjelini.

Vijeće za štampu u BiH, uz puno uvažavanje svih teškoća sa kojima se mediji i novinari susreću, podsjeća na važnost poštivanja Kodeksa za štampu i online medije BiH te na odgovorno, precizno i blagovremeno izvještavanje o novom koronavirusu Covid-19, čime će mediji pokazati svoju odgovornost i profesionalnost, saopćeno je iz Vijeće za štampu u BiH.

16:50 Tokom dana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirano je 37 uzoraka, od kojih je šest pozitivnih iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

16:48: AFP: Izliječeno 201.500 osoba, Evropa najpogođeniji kontinent. Opširnije ovdje.

16:33: Istočno Sarajevo: Pet oboljelih, u kućnoj izolaciji i ljekar bolnice “Srbija”

16:26: Deset mjera iz Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

16:02: Zabranjeno kretanje izvan mjesta prebivališta za vikend u Republici Srpskoj.

N1

15:20: Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom telefonske sjednice koja je održana danas, 3. aprila 2020. godine, donio zaključke vezane za aktuelnu epidemiološku situaciju.

14:59: Episkop zahumsko- hercegovački i primorski Dimitrije, iguman Danilo sa bratstvom manastira Žitomislić, arhijerejski namjesnik mostarsko-nevesinjski protojerej stavrofor Radivoje Krulj, sveštenstvo i vjerni narod mostarskih parohija i cjelokupno sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke uputili su podršku Katoličkoj crkvi u Međugorju i narodu u tom kraju.

14 37: Danas je održan sastanak direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i direktora ZOI'84 Kenana Magode u svrhu uspostavljanja plana za upotrebu korištenja Olimpijske dvorane Zetra za improvizirani bolnički smještaj oboljelih od koronavirusa u slučaju najgoreg scenarija s pandemijom u BiH, potvrdio je to Magoda za N1.

14:14 – Gordan Lauc ponovno se oglasio o upotrebi maski tijekom epidemije. Vijest čitajte OVDJE.

14:10 – Avion sa opremom za pokretnu bolnicu, za koju je sredstva obezbijedila Vlada Republike Srpske za borbu protiv virusa korona, sletjeće večeras na Međunarodni aerodrom Banjaluka, najavljeno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

N1

13:58 – Na Vladi Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, kojim počinje plan spašavanja ekonomije Federacije BiH.

Potvrdio je to na pres-konferenciji Fadil Novalić, premijer FBiH.

“Za njegovu realizaciju radi se rebalans budžeta i preispituje se svaka stavka u budžetu. Zakonom predviđamo 10 mjera. Najbitnije je sačuvati radna mjesta”, izjavio je.

13:51 – Istodobno dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine spominje mogućnost uvođenja potpune karantine na 15 dana, ulice Sarajeva danas su pune prolaznika i automobila. Video pogledajte OVDJE.

13:42 – Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, potvrdio je za N1 da je policija spremna za svaki scenario pa čak i za uvođenje 24-satnog policijskog sata.

13:35 – Sifet Podžić rekaoje danas da su dva pripadnika Oružanih snaga BiH zaražena korona virusom, čitajte OVDJE.

N1

13:26 – U zadnja 24 sata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu testirano je 47 osoba. od kojih je 16 bilo pozitivno na korona virus.

“Od ukupno oboljenih 60 posto su žene, 40 posto su muškarci. Najveći broj oboljelih po broju stanovnika je u Čitluku, pa u Konjicu, Mostaru i Jablanici. Čitluk je u zadnje vrijeme preuzeo negativno vodstvo. Sve smo kapacitete prusmjerili tamo, da pokušamo pomoći”, kazao je prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

13:25 – Epidemiologinja i predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je na današnjoj pres-konferenciji kako je niska stopa potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, što ne znači da će se opustiti.

“Imamo nisku stopu potvrđenih novih slučajeva zaraze, što govori da nije neki veliki rast. To također ne znači da ćemo se opustiti, vrlo pomno pratimo situaciju, ali ističem da je nesumnjivo da su javno-zdravstvene mjere dovele do toga da nema povećanog broja pozitivnih, barem onih koji se javljaju u zdravstvenu službu”, kazala je.

13:20 – Španija novim slučajevima premašila Italiju, preminulo 10.935 osoba.

N1

13:16 – I danas su potpuno prazne ulice Mostara, posebno one u starom dijelu grada.

Okom naše kamere zabilježili smo ulice Mostara bez šetača, što je prije pojave pandemije korona virusa bilo nemoguće vidjeti.

13:06 – Na OVOM LINKU čitajte Pismo ohrabrenja Suade Kapić, povodom situacije sa korona virusom u BiH.

12:52 – Meksička pivara koja proizvodi marku piva “Corona” privremeno će obustaviti proizvodnju zbog istoimenog virusa.

12:24 – Prijedlog da se u FBiH uvede potpuni karantin, čeka se odluka.

12:22 –  U Banjaluci su od danas zatvorena izletišta i druga mjesta masovnog okupljanja kao što su Banj brdo, Park “Mladen Stojanović”, prostor oko obala Vrbasa kod nekadašnjeg Zelenog mosta i teretane u prirodi. Radi se o mjeri koju je donio Štab za vanredne situacije grada Banjaluka, povodom epidemiološke situacije sa ciljem da se onemogući okupljanje na ovim mjestima, a sa namjerom sprečavanja kontakata i širenja koronavirusa.

12:01 – Jedan od zaraženih doktora UKC Republika Srpska priključen je na respirator i njegovo stanje je teško. Potvrdio je to danas za N1 generalni direktor Univerzitetsko kliničkog centra UKC RS u Banjaluci Vlado Đajić.

11:53 – Pod posebnim higijensko-epidemiološkim mjerama studenti smješteni u hotel Tuzla, čitajte OVDJE.

11:45 – U Crnoj Gori 160 inficiranih koronavirusom, 40 se zarazilo na jednoj sahrani. Vijest donosimo OVDJE.

11:43 – Gubitak njuha i okusa mogao bi biti najbolji način da znate bolujete li od virusa COVID-19, prema analizi podataka prikupljenih na internetskoj aplikaciji za praćenje pandemije koronavirusa na kojoj korisnici prijavljuju simptome, a razvili su je britanski i američki znanstvenici.

11:38 – Stroge mjere socijalne izolacije koje je u Sloveniji odredila vlada zbog epidemije koronavirusa mogle bi potrajati još dva mjeseca, procjena je iz ankete koju je među građanima napravila agencija Valicom, a prenosi Slovenska televizija. Detalje donosimo OVDJE.

11:36 – Mjere ograničenja javnog života u Italiji radi obuzdavanja epidemije virusa korona vjerovatno će biti produžene i nakon početka maja, izjavio je danas šef Službe za civilnu zaštitu Angelo Borrelli.

11:19 – Agencija za bankarstvo FBiH obavještava javnost i građane da će biti uveden moratorij ili neka druga olakšica na otplatu kredita svim građanima kojima je smanjena kreditna sposobnost kao posljedica negativnih efekata proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH.

11:16 – Sredinom marta zbog pandemije korona virusa, sve kulturne institucije u BiH morale su zatvoriti svoja vrata za svoje posjetioce. Većina nas je tada pomislila da će kultura u našoj zemlji u doba korone umrijeti, no to se, na sreću, nije desilo. Naprotiv, kulturne institucije, posebno teatarske kuće, publici nude bogate sadržaje. #ostanikodkuće i iz udobnosti svog doma pogledaj predstave, filmove, uživaj u muzičkim koncertima ali i virtuelno posjeti muzeje, i to sve uz samo jedan klik. Detalje donosimo na OVOM LINKU.

11:04 – Privredna komora FBiH (PKFBiH) ponovno je inicirala kampanju “Kupuj domaće – gradi Bosnu i Hercegovinu” s ciljem da dodatno utiče na svijest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda s obzirom na to da se na taj način doprinosi jačanju privrednih subjekata, zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, a što je posebno značajno u okolnostima pandemije korona virusa.

10:46 – Mustafa Isaković, efendija čiji je glas preoznatljiv u cijeloj Bosni i Hercegovini, glas koji čujemo sa bh. džamija za vrijeme korona virusa, kada se ne obavljaju ezani uživo i glas koji uči salavate prije sabahskog i jacijskog namaza, bio je gost Novog Dana na N1 televiziji.

O vremenu koje nas je snašlo, kazao je da osjeti da se svako sebi povratio i da se svako sobom bavi.

“Bili smo se izgubili, a dok se ne izgubi čovjek, ne može se ni pronaći. S jedne strane je žalosno, a s druge trebamo promatrati – šta nam džamija i Kaba predstavljaju. Dobro bi bilo da se zapitamo: jesmo li se odaljili od suštine? Ovo je ispit da se suočimo sa našim slabostima i da ih priznamo”, kazao je ef. Isaković. Ostatak vijesti čitajte OVDJE.

10:25 – Samuel Eto i Demba Ba reagovali na izjave francuskih doktora: Afrika nije vaše igralište.

10:18 – Moramo da štitimo naše dragocjene slobode i prava, pogotovo u kriznim vremenima, izjavila je Komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović.

“Globalni zdravstveni problemi koje izaziva COVID-19 zahtjevaju efikasne mjere radi zaštite živote i zdravlja. To podrazumijeva borbu protiv dezinformacija koje bi mogle da izazovu paniku i nemir u društvu. Nažalost, neke vlade koriste ovu neophodnost kao izgovor za uvođenje pretjeranih ograničenja na slobodu medija, to je kontraproduktivan pristup koji mora da se prekine”,ocijenila je Mijatović u saopštenju.

10:13 – Paroh Bužanin iz Konjica nam je ispričao svoje iskustvo sa korona virusom, čitajte OVDJE.

10:02 – Američki predsjednik Donald Trump je, komentarišući rasprave koje se vode oko toga da li je potrebno da svi ljudi nose maske za lice, kazao da je bolje da ljudi koriste šal.

09:50 – MUP RS: Zbog kršenja zabrane kretanja sankcionisane 33 osobe.

09:37 – Prof. dr. Semra Čavaljuga, dekanesa Medicinskog fakulteta UNSA i epidemiolog, govorila je za Novi dan.

Prof. dr. Čavaljuga istakla je za N1 kako je očigledno da, ako se ništa ne promijeni, da će se broj oboljelih povećavati u našoj zemlji na dnevnoj bazi. Šta je još govorila za N1, čitajte u nastavku.

09:35 – U večernjim satima, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirana su 24 uzorka, od kojih su dva pozitivna iz Hercegovačko-neretvanskig kantona.

Kako je saopćeno iz Štaba civilne zaštite HNK, potvrđeni su slučajevi zaraze u Jablanici i Čitluku.

09:29 – U okviru mjera za suzbijanje pandemije korona virusa mnogi zaposlenici počeli su raditi od kuće, no zamjena uredskog stola kuhinjskim može ugroziti vašu produktivnost i privatni život, piše njemačka novinska agencija dpa.

Ovdje čitajte savjete stručnjaka koji vam mogu pomoći.

09:27 – Nova žrtva korona virusa u BiH, preminuo pacijent u UKC RS.

09:22 – Vodstvo Europskog nogometnog saveza (UEFA) na čelu s predsjednikom Aleksanderom Čeferinom odlučno je da se aktualna sezona, koja je u gotovo svim europskim zemljama prekinuta sredinom prošlog mjeseca zbog pandemije koronavirusa, mora završiti značilo to i igranje tijekom srpnja i kolovoza. Viejst donosimo na OVOM LINKU.

09:19 – Svjetska banka: Za zemlje Evrope i centralne Azije 486 miliona dolara.

09:12 – Aktuelna situacija izazvana pandemijom koronavirusa zahtijeva od nas razboritost, da se ponašamo sa devizom “pamet u glavu”, a ne, nikakav hir, nikakvu samovolju, poručio je u intervjuu za Anadoliju monsinjor Franjo Komarica, biskup banjalučki.

“Svi se moramo sada uhvatiti sa ovim, preuzeti stvar u svoje ruke i kontrolirati sebe, uvažavati druge, pomagati drugima. Pomagati time da bar upitamo jedni za druge, moliti se međusobno. Sve će ovo proći. Kako je došlo tako će i proći, ali valja nam ovaj period koji stručnjaci prikazuju koliko bi sve to moglo trajati, a to hoće li trajati par dana dulje ili kraće, to je manje važno, prebroditi trezveno. I onda da kraj svega dočekamo što normalniji, psihički. Jer, sada je problem kako da svi ostanu psihički normalni, da ne poludimo”, kaže biskup Komarica.

09:07 – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić obratio se jutros na konferenciji za novinare obavijestiviši javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom entitetu.

Ministar je saopštio da su na današnji dan u protekla 24 sata testirane 343 osobe, od kojih je sedmero pozitivno na korona virus. Tim brojem ukupno zaraženih u RS-u je 274 osoba.

08:54 – KCUS: Testirano 99 uzoraka, tri pozitivna, novi su podaci.

08:50 –FlyBosnia poziva sve firme da im se jave radi uvoza medicinske opreme u BiH.

08:31 – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić jutros je na konferenciji za novinare obavijestio javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom bh. entitetu.

Kako je potvrdio Šeranić, u zadnja 24 sata testirana su 343 uzorka i bilo je sedam pozitivnih osoba na korona virus. Radi se o tri žene i četiri muškarca.

08:24 – Grupa od 69 studenata iz BiH koji su bili na radu u Njemačkoj doputovali su jutros u BiH. Njih 63 su stigli u Tuzlu, a šest studenata su preuzele nadležne službe Republike Srpske na Graničnom prijelaz Gradiška. Detalje donosimo OVDJE.

08:17 – U vrijeme koronavirusa i niza zabrana nadležnih organa na području cijele Bosne i Hercegovine, i situaciji kada je većina građana primorana ostati kod kuće, na ulicama glavnog bh. grada nalaze se oni koji su i dalje u službi svih nas.

Na “prvoj liniji” ovih dana, pored zdravstvenih radnika, su i policijski službenici koji daju sve od sebe da građani poštuju mjere koje su izdate u cilju očuvanja njihog zdravlja i života.

08:11 – Prestrašene blagajnice: Ne želimo biti heroine, samo da nas se poštuje. Vijest čitajte OVDJE.

08:00 – Vlasnik kompanije HIFA Oil Izudin Ahmetlić u razgovoru za Anadoliju je kazao da neće otpuštati nijednog radnika.

07:48 – Novozaraženi u Kini većinom došli iz inozemstva, nema novih slučajeva u Wuhanu.

07:46 – Kad su kineski stručnjaci sletjeli u Srbiju predsjednik Aleksandar Vučić poljubio je kinesku zastavu i obećao da će ih bespogovorno slušati. Beograd se pretvorio u oduševljeni laboratorij kineske diplomacije u doba koronavirusa, piše France Presse.

07:34 – Broj zaraženih korona virusom u Norveškoj sa 2. aprilom 2020. i dalje raste i sada iznosi 4.879 pozitivnih osoba. Broj smrtnih slučajeva povećao se na 48 a broj hospitalizovanih je 320. Teže oboljelih je 105 i nalaze se na intenzivnoj njezi. Povodom situacije sa korona virusom u ovoj zemlji oglasio se i i ambasador BiH u ovoj zemlji Nedim Makarević.

“Zbog otkazivanja letova iz Norveške za inostranstvo trenutno se u Norveškoj nalazi 54 naših državljana koji nisu u mogućnosti da se vrate u BiH, a nosioci su šengenskih viza. Većina naših građana su u gostima kod svoje rodbine i za sada nemamo prijavljene slučajeve da je neko egzistencijalno ugrožen zbog nemogućnosti povratka u BiH. Ambasada je pripremila spisak svih naših državljana koji su izrazili želju da se vrate u BiH prije nego što budu otvoreni redovni letovi iz Osla. Ambasada na ovom pitanju sarađuje sa Kriznim štabom našeg Ministarstva i očekuje realizaciju transporta naših građana prema BiH”, naveo je ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević. Ostatak vijesti čitajte OVDJE.

07:22 – Zašto u New Orleansu umiru dvaput više nego u New Yorku, čitajte OVDJE.

07:02 – Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske zbog pandemije korona virusa objavljena je jučer u entitetskom Službenom glasniku.

06:56 – Holivudski glumac Leonardo DiCaprio osniva američki Fond za hranu, koji je već prikupio 12 miliona dolara za pomoć zajednicama koje su pogođene koronavirusom.

06:50 – Mostar, na jugu Bosne i Hercegovine, jedan je od najugroženijih gradova u BiH kada je riječ o broju oboljelih od korona virusa. Doktor Jurica Arapović, specijalista infektologije sa Klinike za infektivne bolesti Sveučilišno-kliničke bolnice Mostar (SKB) kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako se epidemija u Bosni i Hercegovini “zahuktava”, te da će trebati još petnaestak ili trideset dana da dođe do vrhunca. Detalje donosimo OVDJE.

06:37 – Nakon onog u srijedu, dosad najvećeg rasta broja zaraženih koronavirusom, u četvrtak je zabilježeno upola manje novih slučajeva u Hrvatskoj. Nema eksponencijalnog rasta.

Ima li razloga za optimizam i ublažavanje mjera? Kada bi pandemija mogla početi jenjavati? Kako sankcionirati neodgovorno ponašanje poput okupljanja mladih u formalno zatvorenim kafićima na jugu Hrvatske?

Hoće li izolacija i ograničeni uvjeti života donijeti porast obiteljskog nasilja? Jesmo li dovoljno svjesni opasnosti bolesti COVID-19? Hoće li se virus vratiti na jesen?

Odgovore na ova pitanja u emisiji Otvoreno HRT-a dali su Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, i Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odgovore čitajte na OVOM LINKU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad