Sarajevo: Policajci i u najtežim vremenima u službi građana

Vijesti 03. apr 202008:16 > 08:17
Anadolija

U vrijeme koronavirusa i niza zabrana nadležnih organa na području cijele Bosne i Hercegovine, i situaciji kada je većina građana primorana ostati kod kuće, na ulicama glavnog bh. grada nalaze se oni koji su i dalje u službi svih nas.

Na “prvoj liniji” ovih dana, pored zdravstvenih radnika, su i policijski službenici koji daju sve od sebe da građani poštuju mjere koje su izdate u cilju očuvanja njihog zdravlja i života.

Rade u punom kapacitetu, iako ih nedostaje nekoliko stotina. Svakodnevno rade na očuvanju javnog reda i mira i sprečavanju građana da ne krše mjere koje su izdate u cilju suzbijanja koronavirusa koji je u svijetu odnio desetine hiljada života.

Ekipa Anadolije provela je nekoliko sati sa jednom policijskom patrolom koja je kontrolisala vozila u glavnom gradu BiH.

Radili su na provjeri učesnika u saobraćaju, a u cilju, između ostalog, kontrolisanja onih kojima je izrečena samoizolacija.

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS), podsjetio je u razgovoru za Anadolu Agency da policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo svakodnevno poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi sigurnost na području Kantona Sarajevo zadržali na zadovoljavajućem nivou.

Anadolija

“Obzirom na pandemiju koronavirusa ona je zahtijevala dodatni angažman policijskih službenika pa je u vezi s tim policijski komesar donio odluku kojom je prekinuo korištenje godišnjih odmora svih policijskih službenika kako bi u punom kapacitetu ljudski resursi Uprave policije bili na raspolaganju. To sve s ciljem izvršavanja obaveza kako redovnih tako i vanrednih, koje se odnose na sve one naredbe i preporuke nadležnih štabova. U ovom momentu policiji KS-a, prema važećem pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, nedostaje više od 300 policijskih službenika, ali broj sa kojim raspolažemo je u punom kapacitetu na terenu”, izjavio je Hadžiabdić.

Svakodnevno, kako je kazao, poduzimaju mjere i radnje kako bi odgovorili svakom zadatku koji se nađe ispred njih.

“Za razliku od mnogih firmi koje su svoje radnike uputile na korištenje godišnjih odmora ili na rad od kuće, to nije slučaj sa policijom Kantona Sarajevo. Policija je ta koja svakodnevno izvršava svoje aktivnosti na terenu i jedna je od najizloženijih kategorija kada je u pitanju prijetnja od koronavirusa obzirom da svakodnevno moraju komunicirati sa određenim građanima”, istakao je Hadžiabdić.

Prilikom vršenja svojih obaveza i zadataka, poručio je, moraju imati kontakte sa određenim licima koji nerijetko podrazumijevaju i to da prilikom korištenja službenih ovlaštenja, moraju doći u fizički kontakt sa takvim osobama.

“Kada je u pitanju policijski sat, odnosno zabrana kretanja u vremenu od 20 do 5 sati ujutro, tokom proteklog perioda policijski službenici su prekršajno sankcionisali više od 300 osoba, zbog kršenja zabrane kretanja. Također, oko 20 prekršajnih naloga je izdato osobama starijim od 65 godina zbog zabrane kretanja tih osoba, dok je u četiri do pet slučajeva pokrenut prekršajni postupak upućivanjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu protiv maloljetnih osoba koje su također kršile zabranu kretanja mlađim od 18 godina”, naglasio je Hadžiabdić.

Anadolija

Vjeruje da policijski službenici daju svoj doprinos da na određeni način ova pandemija koronavirusa prođe sa što manje štete odnosno žrtava na području BiH.

Kada je u pitanju saradnja sa građanima, MUP KS-a je u proteklom periodu putem sredstava informisanja u više navrata davao određene preporuke kako bi pozivali građane na saradnju.

“Možemo reći da je ta saradnja sa građanima na zadovoljavajućem nivou. Naravno, svi oni pojedinci koji se ne pridržavaju mjera i naredbi nadležnih organa će biti sankcionisani u skladu sa zakonom jer se nalazimo u teškom vremenu i izazovu u kojem moramo dati svoj doprinos da imamo najmanje što je moguće štetnih posljedica kada je u pitanju koronavirus”, dodao je Hadžiabdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad