Šeranić: Većina zdravstvenih radnika se zarazila iz vanjske sredine

Vijesti 03. apr 202008:29 > 09:07
Srna

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić obratio se jutros na konferenciji za novinare obavijestiviši javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom entitetu.

Ministar je saopštio da su na današnji dan u protekla 24 sata testirane 343 osobe, od kojih je sedmero pozitivno na korona virus. Tim brojem ukupno zaraženih u RS-u je 274 osoba.

Podsjetio je da je do sada od posljedica korona virusa preminulo pet osoba, a da se 21 oporavila. Također, podsjetio je da je jedna doktorica sa UKC RS-a Banja Luka – pozitivna, te da se radi o porodičnom kontaktu sa suprugom. 

Naglasio je da smo još u fazi epidemije i da će pratiti rezultate.

Ukupan broj uzoraka koji je ovaj entitet testirao je 2.320, a pod zdravstvenim nadzorom se nalazi 1.393 osoba.

U KC Banja Luka liječi se 96 pacijenta, i to, 37 sa teškom kliničkom slikom. Sedmero je na respiratoru, u izolaciji koji čekaju rezultate testiranja ima 13, te sa srednjom kliničkom slikom 39 pacijenata. 

Najveći broj zaraženih je u Banjaluci – 172. Šeranić je rekao i da je veći broj muških osoba zaraženih u odnosu na ženske. 

Po godinama prednjači kategorija osoba od 30 do 65 godina – 182 osobe, mlađih od 15 godina je osam, od 15 do 30 je 48 oboljelih.

“Ono što je svakako dobro jeste da imamo što manji broj lica koja su starije od 65 godina, a u skupini od 65 do 74 godine imamo 21 lice, a od 75 godina imamo 15 lica”, kazao je Šeranić.

Kada su u pitanju zdravstveni radnici, ukupno ih je 13 zaraženih, saopštio je Šeranić i istaknuo da je nemoguće očekivati da  virus ne može ući u zdravstvenu ustanovu, te da je zbog toga bitno da građani budu iskreni prilikom dolaska.

“Većina zdravstvenih radnika se zarazila iz vanjske sredine, dakle nije bila u zdravstvenoj ustanovi. Svi drugi kontakti su testirani i negativni su”, kazao je.

Dodao je da sve zdravstvene ustanove rade, ali po sistemu hitnog programa. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zatražio je od građana da poštuju preporuke, dodavši da se vidi da su uzorni i da tako i nastave.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad