Prof. dr. Čavaljuga: Bojim se da će dnevno biti do 200 i više novooboljelih

Vijesti 03. apr 202009:02 > 09:33
N1

Prof. dr. Semra Čavaljuga, dekanesa Medicinskog fakulteta UNSA i epidemiolog, govorila je za Novi dan.

Prof. dr. Čavaljuga istakla je za N1 kako je očigledno da, ako se ništa ne promijeni, da će se broj oboljelih povećavati u našoj zemlji na dnevnoj bazi.

Bojim se da će do 200 i više dnevno novooboljelih biti dnevno, od kojih će jedan manji dio osoba biti ozbiljno bolestan i zavrašavati u bolnicama i to na kraju završava da ćemo zagušiti zdravstvene kapacitete i zato je vrlo bitno poštovanje mjera i što je moguće više testirati. Porast prethodnih dana može da govori u prilog povećanom testiranju i zato moje kolege govore o povećanju broja zaraženih jer se sa svakim novim testiranim otkriva i sve više zaraženih, što je normalno. Stopa oboljevanja u BiH na milion stanovnika sada iznosi 0,14 posto“, naglasila je.

Istakla je da je i Hrvatska u uzlaznom trendu povećanja broja oboljelih, ali da je u boljoj situaciji u odnosu na BiH jer je kod njih stopa oboljelih 0,02 posto. I Srbija ide prema povećanju broja oboljelih, te je u toj državi na pet testiranih jedan oboljeli, a stopa oboljevanja je 0,01 posto.

Prof. dr. Čavaljuga je navela i da bi Hrvatska mogla da ide i prema izravnjavanju, a da BiH po sadašnjim podacima stiže Hrvatsku po broju oboljelih.

Kada je u pitanju Italija, navodi kako se svi plaše da ne završe kao Italija.

No, u Italiji se sada situacija smiruje. Italijanske kolege su dale prognoze i u koji dan bi se mogla zatvoriti epidemija po pokrajinama Italije, bez obzira što bilježi visok broj i dalje, ona ide prema smanjenju. Biće na platou u idućih sedam dana, pod uslovom da se ne promijeni ništa od mjera“, naglasila je.

Naglasila je i da je Njemačka poduzela drugačije mjere, ali i da kod njih broj oboljelih raste.

No, Njemačka je zemlja od 85 miliona stanovnika i stopa oboljevanja je 0,09 posto i idu prema smanjenju broja oboljelih. Na njihovu sreću, oni imaju organizovanost sistema te time jako mali broj umrlih, ali je to njemački sistem zdravstva. Imaju najveći broj kreveta intenzivne njege i za nadolazeću pandemiju se pripremaju skoro 15 godina“, kazala je.

Ističe kako bi se u Bosni i Hercegovini trebalo više testirati.

Treba ići ka inovativnim mjerama, i da bi izašli u plato, svi se moramo pridržavati mjera. Da bude što više testiranja a promijenila bih i sistem, odnosno da i porodični ljekari aktivno se uključe na izdavanje uputnica za testiranje, kao što je to uradila Hrvatska, jer da bismo spriječili da BiH uđe u kontinurirano 200, 300 oboljelih dnevno, moramo što prije krenuti na pronalaženju zaraženih“, naglasila je prof. dr. Čavaljuga za N1.

“Kada dođete do platoa, tada pođe da pada broj oboljelih, a kojom brzinom će da pada, to je pitanje mjera te koliko je bilo oboljelih itd”, kazala je.

Gledaoce N1 je podsjetila na Kinu da je na dva mjeseca bila potpuno zatvorila stanovništvo i da im je sistem donosio sve što treba.

Samo jedno od ukućana je moglo da izlazi. Kina također nema klasični sistem porodične medicine. Oni su izgradili montažne bolnice. Kina nikad nije rekla nema oboljelih nego da nema epidemije. I dalje bilježe nove slučajeve. Također bilježe da se drugi put neko zarazio, ali da taj ko ponovi zarazu nije zarazan za druge, ali je i dalje u izolaciji, prate se oboljeli, registruju se i stanovništvo se brže javlja ljekarima“, kazala je.

Naglasila je i da se u BiH nikome ne uskraćuje pravo na zdravstvenu zaštitu.

Ovo je nepoznat virus, nepoznat uzročnik i nikad zabilježen virus, prenosi se prije nego što se jave simptomi, prenosi se izrazito lako. Svijet se nije susreo sa ovakvom situacijom osim kad je bila epdiemija Španjolske gripe. Morale su se izmisliti nove mjere poput samoizolacije“, rekla je.

Također, istakla je da je Italija zemlja od 60, 70 miliona ljudi, a da je imala broj oboljelih od 5.000, 6.000 dnevno.

Mi smo zemlja od 3,3 miliona, a naših 200 je 4.000 italijanskih – da neko ne pomisli da se igramo malih brojeva“, naglasila je prof. dr. Čavaljuga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad