Istočno Sarajevo: Pet oboljelih, u kućnoj izolaciji i ljekar bolnice “Srbija”

Vijesti 03. apr 202015:47 > 16:03
N1/Ilustracija

Pet osoba iz Istočnog Sarajeva zaraženo je koronavirusom, a na teritoriji ovog grada 431 osoba trenutno je pod zdravstvenim nadzorom.

“Trenutna epidemiološka situacija na regiji koju pokriva ovaj Regionalni centar je takva da od 03.04.2020. godine imamo novi slučaj osobe koja je pozitivna na virus korona. Radi se o licu iz Istočne Ilidže, ženskog pola, srednje životne dobi, trenutno sa lakšom kliničkom slikom”, saopšteno je za N1 iz Regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

U bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu trenutno su hospitalizovane dvije osobe u prostoru izolatorija pripremljenog za osobe oboljele od COVID-19. Riječ je o bračnom paru s područja opštine Istočna Ilidža za koje je potvrđeno da su zaraženi koronavirusom”, izjavio je za N1 Nebojša Šešlija, direktor bolnice “Srbija”.

Osobe su prvobitno puštene na kućno liječenje, ali je zbog promjene kliničke slike odlučeno da budu hospitalizovane. Stanje im je, trenutno, stabilno. Kada su u pitanju kontakti ovog bračnog para, poznato mi je da su uzeti uzorci od 11 osoba i upućeni su u Banjaluku na testiranje. Rezultati se očekuju. Inače, jutros je potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom kod osobe iz Istočne Ilidže. Uzorak za testiranje od osobe uzet je prije nekoliko dana i prema našim informacijama ta osoba nije imala doticaja sa ovim bračnim parom. Radi se o potpuno novom slučaju”, kazao je Šešlija za N1.

Jedan ljekar iz bolnice “Srbija”, kako nam je saopšteno, nalazi se u kućnoj izolaciji zbog porodičnih veza sa bračnim parom – prvim osobama s područija opštine Istočna Ilidža za koje je potvrđeno da su pozitivne na koronavirus. U ovoj bolnici do sada je uzeto oko 80 uzoraka za testiranje na koronavirus.

Nadležni iz ove regije ističu da se broj kontakata sa osobama koje su pozitivne na virus korona svakodnevno uvećava – otkrivanjem novih slučajeva.

Na regiji koju pokriva ovaj Reginalni centar pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 431 lice. Samim tim, 28 novih osoba je stavljeno pod zdravstveni nadzor u odnosu na 02.04.2020. godine.

Broj osoba kod kojih je završen zdravstveni nadzor je 617. Sa 03.04.2020. godine (09:00 časova) ukupno je testirano 98 lica (JZU Bolnica Srbija-Istočno Sarajevo, JZU Dom zdravlja Pale i JZU Dom zdravlja Istočno Sarajevo), od kojih je 66 uzoraka negativno, a 5 je pozitivno. Rezultate ostalih testova očekujemo u narednom periodu”, saopšteno je za N1 iz RC Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Inače, rezultate testiranja čeka i Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža, nakon što je Domu zdravlja Istočno Sarajevo prijavio da je 17. marta 2020. godine imao kontakt, odnosno poslovni sastanak, sa jednom od osoba iz Istočne Ilidže kojoj je potvrđeno da je pozitivna na koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad