U Tuzli se očekuje povećan broj oboljelih, ali ne drastično

Vijesti 03. apr 202016:35 > 20:18
N1

U Tuzlanskom kantonu zabilježeno je novih devet osoba zaraženih korona virusom. Ovaj kanton sada ima 55 zaraženih osoba od kojih je jedna starija osoba preminula prije nekoliko dana. U UKC trenutno je smješteno 16 zaraženih osoba. Odjel neonatologije na Dječijoj klinici je zatvoren, a bebe i majke su negativne bile na testu. Zatvorena je i Klinika za kožne bolesti. U dvije klinike za sada je potvrđena zaraza četiri medicinska radnika.

Još nije poznat nulti pacijent od kojeg se formirao klaster Medicinskog instituta Bayer za koji se veže 36 zaraženih osoba do sada. Za Srednju Špionicu veže se 13, te po jedna osoba za Lukavac, Sapnu, Banoviće, Gračanicu i Tuzlu dok za jednu osobu nije određen klaster. U UKC su slučajno otkrivena i dva zaražena pacijenta.

“Radi se o dva pacijenta koja su primljena na tretman u dvije klinike zbog hitnih slučajeva. U redovnoj proceduri, nisu pokazivali simptome. Redovnom procedurom su testirani i utvrđeno je da su pozitivni na korona virus”, kazala je Dajana Čolić, Ministarstvo zdravstva TK.

Testovi su potvrdili i zarazu kod dva maloljetnika, jedan je vezan za klaster Srednja Špionica, drugi za Gracanicu. Oni neće biti smješteni u izolatorij sa odraslima.

“Određeno je da se jedan dio Pedijatrijske klinike, kako to struka nalaže, predvida sa ulazom i izlazom. Ukoliko bi došlo do punjenja tog kapaciteta, onda ćemo odvojiti i jedan dio na Klinici za plućne bolesti”, pojasnila je Čolić.

Očekuje se da se poveća broj oboljelih, ali ne drastično, tvrde iz Kriznog štaba.

“Taj broj neće biti eksplozivan obzirom na mjere koje smo izrekli i na daljnje pridržavanje svih mjera u TK uz kontrole nadležnih, epidemioloških službi te uz nadzor MUP-a TK”, kazala je Majda Mulić, Zavod za javno zdravstvo TK.

U Tuzlu je jutros stiglo i 63 studenata koji su smješteni u karantenski smještaj, a još šestero iz iste grupe, odvojeno je na granici i upućeno u kućnu izolaciju u Republiku Srpsku. Studenti su bili na radu u Njemačkoj i ostali su bez posla. U karantinu će biti 28 dana o trošku države.

“Ovdje će boraviti u stvarno dobrim uslovima, hotelski smještaj. Jedna osoba u jednoj sobi sakupatilom. Imat će tri obroka dnevno. Sve smo isplanirali da imaju u izolaciji koja je neminovna jer su imali širi kontakt u Njemačkoj koja je žarište”, kazao je Zoran Jovanović, Kantonalna civilna zaštita Tuzla. 

Ostanite kući, budite oprezni, pridržavajte se mjera i naredbi kako bi ostali zdravi, svakodnevno poručuju nadležni. Stanovnici Tuzlanskog kantona nadaju se da će u svemu tome uspjeti sačuvati i svoje psihičko zdravlje. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad