Nove mjere u Federaciji BiH, maloljetnici i penzioneri mogu vani

Vijesti 03. apr 202019:29 > 21:20
N1

U Federaciji Bosne i Hercegovine maloljetnici mogu u pratnji staratelja/roditelja u vožnju automobilom, ali ne i u šetnju vani. Stariji od 65 mogu vani iduće sedmice od ponedjeljka do petka od 8 do 12 kako bi podigli penziju.

Ublažene mjere zabrana kretanja u FBiH dolaze nakon dvije sedmice potpune zabrane za ove kategorije.

Gotovo dvije sedmice na snazi je i policijski sat u BiH, trenutno u trajanju od 20 do 5 sati.

“Narednih 15 dana je ključno da zaustavimo širenje, da nemamo situaciju kao u Španiji, Francuskoj, Italiji. To je veoma važno reći, ići će se sigurno dalje, ići će se na pooštravanje mjera. Da li ćemo raditi rigoroznu mjeru zabranu kretanja – o tome se defintiivno razgovara, ali opet kažem, ako budemo poštivali ove mjere, biće nam dovoljno”, kazao je Fahrudin Solak, direktor FUCZ, 19.03.2020.

Mjere je najveći broj građana poštovao, uz svakodnevne informacije da je narednih 15 dana ključno. Prava kriza za 15 dana najavljivana je 18. marta, 20.marta očekivalo se pogoršanje u narednih 15 dana, a istog dana govorilo se i o 7 kritičnih dana koji slijede. I prije dva dana saopštavali su da je sad narednih 15 dana ključ u borbi, a juče se očekivalo i da bi za 15 do 30 dana mogao biti vrhunac epidemije u BiH.

A ključno bi trebalo biti manje konfuzije u komunikaciji prema ionako uplašenim građanima. Nekonzistentnost u izricanju mjera postoji i između entiteta. Tako na Dobrinji u Sarajevu, naselju koje je dijelom u FBiH, dijelom u RS, djeca ne smiju u Federaciju u park, ali na livadu u Republiku Srpsku, udaljenu dvadesetak metara – mogu, ali ne u grupama.

U Republici Srpskoj i penzioneri su danas mogli izaći na par sati.

Pitali smo ih koliko im znači mogućnost da izađu.
“Znači puno, prošetam, ja sam izašao prije sat i po, obišao do centra i vratio se i usput kupio šta treba.”
“Radim ono što nikad nisam stizala, volim križaljke, čitat nešto – čak nekad ne stignem ni to.”

Zbog kršenja odluka o zabrani kretanja tokom policijskog sata, kao i ograničenog kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina, policijske agencije u Bosni i Hercegovini su tokom marta prekršajno kaznile više od 1.500 osoba i izrekle im kazne u iznosu od oko 600.000 konvertibilnih maraka. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad