Nenadić: Osigurali smo sve za prihvat bh. državljana iz Švedske

Vijesti 04. apr 202013:42 > 13:47
N1

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, na press konferenciji predstavio je najnovije informacije o korona virusu u Kantonu.

Kazao je da u zadnja 24 sata u Kantonu Sarajevo je bilo testirano 45 osoba i da nije bilo pozitivnih. Ukupno je u KS testirano 526 osoba, a pozitivno je 39 osoba.

“Hospitaliziranih osoba je sedam. Dvije su na terapiji kisikom i dvije u fazi oporavka. Nemamo nikoga na respiratorima. Još se čekaju rezultati 75 testova iz domova zdravlja”, pojasnio je.

Prema podacima MUP-a KS u zadnja 24 sata ukupno je zabilježeno 54 osoba koji su kršili samoizolaciju, dok je 31 osoba kršila zabranu kretanja.

“Analizom ovih informacija, vidimo da smo prilično uozbiljili stvar i da se taj broj prepolovio u odnosu na ono što nam se dešavalu u odnosu na prije dva i tri dana. Međutim, ne želim tim pokazateljima ni na koji način ohrabriti građane Kantona Sarajevo”, kazao je.

Do jučer popodne, a prema podacima Službe za zapošljavanje KS, ukupnno je 125 osoba novoprijavljenih na birou.

Nenadić je kazao da će se sutra avionom iz Švedske vratiti u Sarajevo za sada neodređen broj bh. državljana.

“Prema najavama to je između 35 i 100 osoba. Osigurali smo sve za prihvat. Uradili smo što je bila naša obaveza da osiguramo odgovarajuće preglede i smještaj u karanteni u Bjelavama”, naveo je.

Komentariao je i navode da Vlada Kantona Sarajevo traži finansijku pomoć od građana.

“Samo je otvorena mogućnost onima koji žele da se priključe našim namjerama”, istakao je. 

 Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad