Dobre vijesti iz Francuske: Mladi teniser Ahmed sutra kreće za BiH

Vijesti 04. apr 202015:05 > 15:19
N1

Zahvaljujući vijesti koju je objavio portal N1, mladi teniser Ahmed Hurtić sutra kreće iz Francuske za Bosnu i Hercegovinu, javio nam je to otac dječaka.

Kako smo ranije pisali, ovaj maloljetni reprezentativac u tenisu Ahmed Hurtić, kao i mnogi bh. državljani, ostao je “zarobljen” van svoje države usljed brojnih mjera koje su države uvele radi sprečavanja širenja korona virusa.

Hurtić je bio u Francuskoj zajedno sa svojim trenerom Farukom Bakalovićem, koji nam je danas rekao da bi nakon što smo objavili vijest, pokrenut proces vraćanja u matičnu državu, te bi ovaj dvojac sutra trebao krenuti za BiH.

Smješteni smo u hotelu Ibis Styles u Parizu. Autobus bh. prevoznika kreće sutra i zaustavljat će se samo u Strazburu da pokupi i druge bh. državljane. Neće više stajati do BiH“, istakao je Bakalović za N1.

Rekao nam je da ih je Ambasada BiH u Francuskoj kontaktirala jučer te su oni odmah uspjeli naći prevoz vozom do Pariza.

Rekao nam je i o mjerama koje će biti poduzete za državljane BiH po povratku u matičnu zemlju.

Oni kojima je pasoš izdat u Republici Srpskoj, morat će u karantinu na graničnom prelazu. Mi iz FBiH ćemo negdje biti smješteni u izolaciju, vjerovatno u Hotel Tuzla. Cijena putovanja je 100 eura ili 195 KM i plaća se prevozniku“, rekao je.

Autobus sa bh. državljanima polazi sutra u 12 sati, a ovome dvojcu su, kako nam je kazao Bakalović, iz Ambasade poslali dokument da se mogu kretati po teritoriji Francuske zbog transfera u BiH.

Također su dobili i obrazac u kojem pitaju da li su testirani na korona virus i ako jesu kada je to bilo.

Podsjetimo, 30. marta redakciji N1 se javio Ahmedov otac Sevlid koji je kazao kako su se obraćali ambasadama, ministarstvu i drugim institucijama za pomoć, ali da nije bilo reakcije.

Uspjeli smo dobiti Ambasadu BiH u Francuskoj gdje su nam rekli da ne rade i da će nas obavijestiti ukoliko bude bilo kakvih informacija. Na druge upite niko nam nije odgovorio. Oni su sada smješteni u malom stanu kod Nice. Vlasti ne dozvoljavaju da često izlaze iz stana i sve imaju manje hrane“, rekao je tada za N1 otac Sevlid.

Kako nam je rekao trener Bakalović, Ahmed je bio smješten u kampu teniske akademije koju je pohađao kao talentovani teniser. Kampus je zatvoren, a brigu o Ahmedu je preuzeo on. Preselili su se u mali stan u mjestu Antibes koje je udaljeno od Nice 10 kilometara.

Sve informacije o korona virusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad