Valentin Inzko: Dragi građani, da, proći ćemo kroz ovo zajedno

Vijesti 04. apr 202016:33 > 16:50
screenshot / YouTube

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko obratio se danas javnosti u vidu video kolumne u kojoj je istakao kako se danas ne obraća kao visoki predstavnik, nego kao jedan od nas.

Želio bih da sa svim građanima Bosne i Hercegovine podijelim neka razmišljanja o ovim teškim vremenima. Ovom prilikom vam se ne obraćam kao visoki predstavnik, nego kao jedan od vas. U svojoj dugoj diplomatskoj karijeri živio sam na tri kontineta i doživio puno toga različitog ali u svojih 70 godina nikad nisam vidio ništa nalik na trenutnu zdravstvenu situaciju. Međutim, moramo se držati izreke jednog filozofa: ‘Život je rješavanje problema’. Ljudski rod vidi život kao nešto što je u stalnom kretanju, ali ovih dana se stekao utisak da se svijet prestao kretati i da tu ne možemo učintii ništa. Odjednom svi mi, civilizacija, izgledamo bespomoćno, ali to nije potpuno tačno. Ono kroz šta prolazimo je kontrolirana izolacija na osnovu doluka naših vlasti koje se zasnivaju na informacija. Iza njih stoji logika, formula kojom se prioritet daje ljudskim životima umjesto ekonomiji, ali istovremeno i želja da se privreda očuvo koliko god je to moguće“, započeo je svoje obraćanje građanima BiH Valentin Inzko te dodao:

To je nophodna mjera kako bi spriječili da uistinu postanemo bespomoćni i da se predamo. U ova teška vremena komšijska pomoć ne smije biti zaboravljena nego ih se treba njegovati. Dok se ne pronađe lijek ili vakcina protiv virusa, većina evropskih zemalja se priklonila najstarijem pristupu čiji je cilj da se spriječi širenje bolesti – karantina, izolacija i soscijalno distanciranje. To je dovelo do zatvaranja ogromnog broja institucija, ograničavanje usluga i proizvodnje. Čini se da se to desilo preko noći, što razumljivo stvara zabrinutost i strah bez obzira kolike su te odluke u biti racionalne i opravdane. U takvim ekstremnim situacijama koje izgledaju protivno našoj prirodi, neki mogu biti sumnjičavi, nestrpljvii, da žele prkositi odlukama“.

Inzko dalje u svojoj video kolumni ističe kako ovakva situacija može iznjedriti najgore, ali i ono najbolje u ljudima.

U ovim okolnostima moramo se podsjetiti osnova demokracije. Vlast ima obavezu da vodi, ali i da uzima u obzir mišljenje javnosti. Isto tako dužna je da donosi nepopularne ali ispravne odluke koje se temelje na informiranosti i struci. U politici se mora vladati na osnovu struke i nauke. Više nego ikad moramo imati funkcionalne vlasti. Politička opozicija ima obavezu da nadgleda politiku vlasti i da kritikuje po potrebi, da predlaže alternativna rješenja, ali i da podrži sve što je konstruktivno. Mora postojati jedinstvo. To vrijedi i za nevladine organizacije i medije. Mediji imaju odgovornost da objektivno informiraju javnost i ne smiju biti instrument bilo koje političke stranke ili privatnog interesa“, istakao je Inzko.

Naglasio je kako u krizama kakva je ova, građani moraju pokloniti povjerenje svojim vladama i slijediti njihove odluke, ali da vlade moraju zaštititi narod i boriti se protiv virusa i očuvati ekonomiju.

Političari nemaju druge opcije nego da svoje razlike ostave po strani i da rade zajedno. Nemoguće je boriti se protiv virusa i čuvati ekonomiju a zagovarati nekompatibilne stavove i raditi bez koordinacije. Sada nije vrijeme za populizam – vrijeme je za stručnost i činjenice. Kao što ste mogli primijetiti, suzdržao sam se da uopće spomenem ovu zemlju, ovu divnu Bosnu i Hercegovinu. Ono što sam napisao trenutno se može reći za skoro svaku zemlju. Postoji pesimizam čak i među građanima ove zemlje gdje se smatra da BiH nekako uvijek kasni, ali u ovoj krizi ova zemlja stoji rame uz rame sa ostatkom svijeta. Bez obzira na neke nedostatke, ova kriza treba da nas podsjeti da smo svi međusobno povezani. Svi mi prolazimo kroz isto iskustvo i proći ćemo kroz ovo zajedno. Da, proći ćemo kroz ovo zajedno, a na kraju će sve biti dobro. Istina je da vanredne okolnosti opravdaju vanredne mjere, ali ne treba da idu dalje od onoga što situacija zahtijeva. Osim toga, treba da traju onoliko koliko traje kriza. Borba sa pandemijom je zasigurno prioritet, ali vlasti treba da osiguraju da sve mjere koje poduzimaju budu transparentne, uravnotežene i proporcionalne i u skaldu sa ustavnim okvirom“, naglasio je visoki predstavnik u BiH.

Kad sve ovo bude iza nas, neće biti ni dugoročnih posljedica po naše živote, slobode. Vladavina prava mora biti vodeći princip čak i u uslovima vanrednog stanja. Građani moraju biti sigurni da će njihova ljudska prava i osnovne slobode zagarantirane Ustavom BiH ostati nedirnute. Način na koji se ponašamo i djelujemo danas svi mi, utjecat će na to kako ćemo živjeti kada ova kriza prođe. Danas moramo imati povjerenja u sistem koji imamo uključujući vlasti i stručnjake koje daju sve od sebe u borbi protiv virusa. Međutim, isto tako možemo zahtijevati i više“, kazao je te je po završetku svoga obraćanja citirao Winstona Churchilla:

Ne vrijedi govoriti radimo sve što možemo, morate biti uspješni radeći sve što je potrebno“.

Ako smo disciplinirani, ako se strogo pridržavamo socijalnog distanciranja, izolacije, mjere vlasti, siguran sam, dragi građani, da se zajedno možemo nositi s ovom situacijom. Možemo i moramo istrajati, a kada ova kriza završi, bit ćemo bolje društvo“, istakao je Inzko.

Sve informacije o korona virusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad