U utorak sjednica Komisije za lokalnu samoupravu

Vijesti 04. apr 202019:23 > 19:28
N1

Predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu PD Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić zakazao je za utorak u 10 sati sjednicu te komisije na kojoj će tražiti da se prema Vladi FBiH uputi zahtjev za poništavanje Odluke kojom je lokalnim zajednicama i kantonima dodijeljen 21 milion KM bez ikakvih kriterija za brobu protiv pandemije COVID-19. Zatražio je i prisustvo članova Vlade FBiH.

Godinama se ova sredstva dodjeljuju bez ikakvih kriterija, ali ovogodišnja podjela je kap koja je prelila čašu. Ona samo pokazuje da Vlada FBiH kojoj je istekao mandat prije 18 mjeseci nema nikakvog plana. Podsjećam vas da u paketu mjera koji sam predložio Vladi FBiH na osnovu Platforme SDP BiH, ovaj novac je trebao biti prebačen za subvenciju plata u privatnom sektoru prema mjestu prebivališta”, navodi Čengić.

Čengić podsjeća da je prije nekoliko mjeseci Komisija tražila da predstavnik ministarstva finansija dođe na sjednicu Komisije za lokalnu samoupravu i da obrazlože kako dijele novac godinama sa ove stavke u Budžetu FBiH. Tada su dobili odgovor da su uposleni na godišnjem odmoru i da niko ne može doći na parlamentarnu komisiju.

Ovaj novac treba uložiti u oporavak privrede i mjere koje će se realizovati sa lokalnim zajednicama u cilju spašavanja svakog radnog mjesta prema jasnim kriterijima”, nagašava Čengić.

Sve informacije o korona virusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad