Čampara za N1: Napravili smo previd kao Vlada, moj prijedlog nije usvojen

Vijesti 05. apr 202012:08 > 12:16
N1

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara kazao je za N1 da je na današnjoj sjednici Vlade FBiH predložio da se razmotri mogućnost izdvajanja 2,9 miliona KM za Bosansko-podrinjski kanton (BPK) kao grant, te za posavski kanton milion i po KM.

“Na telefonskoj sjednici sam predložio da se razmotri mogućnost izdvajanja 2,9 miliona KM za Bosansko-podrinjski kanton (BPK) kao grant i u posavski kanton milion i po KM, zato što su to kantoni koji već godinama dobijaju grantove od Federacije i mislio sam u ovom trenutku da bi to bilo ispravno, a svakako je predloženo da ostalo ide u tekuću rezervu u smislu nabavke medicinske opreme. Moj predlog nije usvojen”, kazao je Čampara za N1.

Kada je riječ o prvobitnim reakcijama na odluku Vlade FBiH o raspodjeli novca, zbog čega je sjednica danas i organizovana, kazao je:

“Reakcije na prvobitnu odluku Vlade FBiH o preraspodjeli sredstava gradovima i opštinama su opravdane, mi kao Vlada smo tu napravili jedan previd i nema razloga da ne možemo to ispraviti.

Ispravili smo na ovakav način ali meni je malo krivo iz razloga što nije prihvaćen moj prijedlog za pomoć ka ova dva ugrožena kantona. Naravno da je sad cijela Federacija ugrožena ali znamo od prije da ova dva kantona imaju problem sa likvidnosti budžeta, posebno Goražde je u teškoj situaciji. Vjerovatno ćemo u narednom periodu izdvojiti sredstva za te kantone, iskreno se nadam”, zaključio je Čampara.

Podsjetimo, Vlada FBiH je na hitnoj sjednici danas poništila odluku o raspodjeli sredstava po kantonima i općinama koja je jučer izazvala veliki broj reakcija širom BiH.

Naveli su da je na prijedlog premijera Federacije BiH Fadila Novalića Vlada stavila van snage odluke o raspodjeli 21 milion KM nižim nivoima vlasti i fondovima – kantonima općinama i gradovima i ta sredstva preusmjerila za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa – COVID 19.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da 21 milion KM s Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – kantonima i općinama usmjeri u Tekuću rezervu Vlade FBiH, a Vlada FBiH će ova sredstva preusmjeriti na Federalno ministarstvo zdravstva za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa – COVID 19, naveli su nakon sjednice iz Vlade FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad