Pilav: Zadovoljni smo razvojem epidemiološke situacije u KS

Vijesti 05. apr 202013:39 > 13:45
N1

U Kantonu Sarajevo do sada je ukupno testirano 605 osoba, od čega je ukupan broj pozitivnih na korona virus 44, saopćeno je danas na zajedničkoj press konferenciji Vlade Kantona Sarajevo i Štaba Civilne zaštite KS.

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, kazala je da su u prethodna 24 sata testirana 73 građana, pozitivno je bilo 5, od čega je jedno retestiranje. Dodala je da se u prinudnoj samoizolaciji trenutno nalazi 1.203 sugrađana, te da je sedam osoba hospitalizovano, od čega je jedna na respiratoru i jedna na oporavku.

“Smrtnih ishoda je 3 i srećom taj se broj ne mijenja neko vrijeme”, kazala je.

“Mi smo jako zadovoljni razvojem epidemiološke situacije. Kontinuirano se poveća broj testiranih, a uvijek iz dana u dan imamo između četiri i pet pozitivnih. Čak je bilo u zadnja dva dana, mislim da niko nije bio pozitivan. Uglavnom plato postoji i vrlo smo zadovoljni”, istakla je Pilav.

Osvrnula se na jučerašnju informaciju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, u kojoj se traži da odluka o zabrani kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 ostane na snazi.

“Mi i dalje stojimo pri tome da to treba da bude savjet prema kantonalnim kriznim štabovima i Federalnom štabu Civilne zaštite, o čemu ćemo sutra razgovarati ponovo. A imeat ćemo sastanak i sa kolegama iz svih kantonalnih i Kriznog štaba Federacije BiH. Mišljenja smo da treba i dalje ostati ta naredba na snazi, da se zabrani kretanje osoba starijih od 65 i mlađih od 18, iz razloga da sačuvamo najvulnerabilniju grupu stanovništva, starije od 65 i mlađe od 18”, pojasnila je.

Pilav smatra da bi moglo doći do ekspanzije epidemije u KS ako se građani ne budu pridržavali mjera, pošto se radi o gusto naseljenom kantonu.

Jasmin Terović, direktor Civilne zaštite KS, potvrdio je da je sve spremno za prihvat osoba koje će večeras stići avionom iz Švedske.

“Pripremljena su dva šatora na aerodromu u kojima će se obaviti trijaža. Nakon toga, sa pet autobusa GRAS-a, uz poštivanje socijalne distance, osobe će biti prevezene u Studenski dom Bjelave. Jutros smo obišli prostorije i one u potpunosti ispunjavaju uslove za boravak”, kazao je.

Terović je dodao da je jutros potpisan ugovor sa Studentskim centrom, u kojem je dogovoreno da osobe koje se ne pridržavaju mjera prinudne izolacije budu smješteni na sedmom paviljnou Studentskog doma Bjelave.

“Svi koji se ne budu pridržavali mjera, nakon što ih MUP privede i vozilima hitne pomoći preveze u Studentski dom, provešće tamo vrijeme dok im traje izolacija”, pojasnio je.

Pozvao je sve sugrađane da se pridržavaju propisanih mjera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad