21 milion KM ide ka Ministarstvu zdravstva FBiH

Vijesti 05. apr 202018:05 > 18:12
N1

Jutros je hitno zasjedala Vada Federacije Bosne i Hercegovine, a na telefonski održanoj sjednici ministri su poništili odluke o raspodjeli sredstava za borbu protiv korona virusa. Nakon brojnih kritika, 21 milion maraka umjesto u kantonalne, gradske i općinske budžete, bit će preusmjeren Federalnom ministarstvu zdravstva za nabavku medicinske opreme.

Za poništenje prvobitne odluke glasali su ministri SBB-a i SDA, od kojih je ministar unutrašnjih poslova bio suzdržan.

Aljoša Čampara je predložio da se razmotri mogućnost izdvajanja 2,9 miliona KM za Bosansko-podrinjski kanton kao grant i u Posavski kanton milion i po KM, te da ostalo ide u tekuću rezervu za nabavku medicinske opreme. Njegov predlog nije usvojen.

Mi kao Vlada smo tu napravili jedan previd i nema razloga da ne možemo to ispraviti… Ispravili smo na ovakav način, ali meni je malo krivo iz razloga što nije prihvaćen moj prijedlog za pomoć ka ova dva ugrožena kantona. Naravno da je sad cijela Federacija ugrožena, ali znamo od prije da ova dva kantona imaju problem sa likvidnosti budžeta, posebno Goražde je u teškoj situaciji. Vjerovatno ćemo u narednom periodu izdvojiti sredstva za te kantone, iskreno se nadam“, kazao je Čampara.

Suzdržani su bili ministri HDZ-a BiH koji se danas nisu oglašavali. Za N1 je odluku komentarisao državni parlamentarac Nikola Lovrinović.

Inače mi je puno toga što radi Federalna vlada čudno i nejasno, ali nemam informacija. Kao da se ova pandemija želi iskoristiti za rješavanje svih problema po skraćenom postupku i mimo propisanih procedura a sve navodno za dobrobit svih nas. Pogotovo su netrasparentni odnosi sa županijama pa sam prinuđen, a vjerujem i drugi, vrlo teško sakupljati informacije. Gospodarske mjere su mi potpuna magla. Niti se zna stanje niti potrebe i naravno da su rješenja po meni odoka i čini mi se samo za javnost, iako se to demantira. Nadam se da će predstojeća sjednica Federalnog parlamenta to stanje malo srediti i dati odgovore, barem neke“, istakao je Lovrinović.

Odgovore o trošenju novca traže iz SDP-a.

Ne vjerujem da će Federalna vlada rasporediti ravnomjerno medicinsku pomoć. Ovdje je ključni problem to što je premijeru Fadilu Novaliću istekao mandat prije 18 mjeseci i pozivam Izetbegovića i Čovića da hitno imenuju novu Vladu“, kazao je Irfan Čengić.

Podsjetimo, prvobitne odluke Vlade Federacije BiH izazvale su brojne reakcije političkih subjekata – Naše stranke, Demokratske fronte, SDP-a, te pojedinih visokih dužnosnika SDA. Tražili su pojašnjenje kriterija na osnovu kojih je bila planirana raspodjela novca.

Sve informacije o korona virusu čitajte u našemBlogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad