Osobe starije od 65 sutra mogu do trgovine, apoteke, banke

Vijesti 05. apr 202018:52 > 19:05
N1

Javnosti su se danas obratili član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez i načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

Čerkez je rekao kako je do večeras na prostoru FBiH potvrđeno kod 347 osoba zaraza korona virusom, a da je u proteklih 24 sata zaraženo 27 osoba. Također je potvrdio i smrt jedne starije ženske osobe iz Bihaća.

Čerkez se želio zahvaliti građanima Sarajeva, s obzirom da je tokom drugog dana vikenda bio primijetan manji broj ljudi na ulicama i izletištima, te je potcrtao da je važno da se nastavimo pridržavati mjera.

S obzirom da se sutra skida ograničenje kretanja za osobe od 65 godina koji će moći da izađu do trgovine, apoteke, pošte i to u vremenskom periodu od 7 do 12 sati, bitno je pozvati vas sve ostale da se suzdržite od izlazaka ako nemate potrebe. Također pozivam i osobe preko 65 godina da ako nemaju velikih potreba, ili ako svoje potrebe možete povjeriti nekom drugom da uradi umjesto da vas, da to i učine“, istakao je Čerkez.

Solak je na pres-konferenciji kazao kako je tokom vikenda dogovarana priprema za aktivnosti koje će biti aktivne od sutra a u vezi sa slobodom kretanja za osobe iznad 65 sa pripadnicima MUP-a KS.

Ova odluka ne znači da je dozvoljeno šetanje, već je to urađeno da bi se moglo otići po mirovine, do marketa, apoteka i to je to. Pozvali smo sve druge sugrađane da ne koriste u ovom periodu trgovine, banke, pošte. Ako se ove naredbe ne budu poštovale moraćemo uvesti drugu restrikciju“, kazao je Solak.

Sve informacije o korona virusu čitajte u našemBlogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad