Retrospektiva dešavanja od prvog potvrđenog slučaja korona virusa u BiH

Vijesti 05. apr 202019:26 > 19:27
N1

Svakodevni život građana Bosne i Hercegovine u posljednjih mjesec dana popuno je izmijenjen. Donosimo retrospektivu dešavanja od prvog potvrđenog slučaja koronavirusa u BiH.

Petog marta potvrđen je prvi, a odmah i drugi slučaj koronavirusa u BiH. Banjalučanin koji je došao iz Italije javio se nadležnim. Bio je pozitivan.

“Trenutno je pacijent izolovan u Univerzitetkom kliničkom centru Republike Srpske i njegovo stanje je dobro. Nema nikakvih tegoba. Osjeća se dobro”, izjavio je nakon prvog slučaja koronavirusa ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

Četiri dana kasnije prvi slučaj registrovan je u Federaciji BiH, u Zenici.

“Bilo je par slučajeva, slučaj u Orašju, Bihaću, kao i ovaj slučaj što smo imali u Zenici. Sva ta tri slučaja su lokalizovana da bi nakon toga krenuli u klastere, dakle krenuli da rješavamo žarišta”, izjavio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Prvo veće žarište bilo je u Konjicu kao posljedica proslave povodom godišnjice kompanije Igman u kojoj je učestvovao nulti pacijent iz Srbije, ali i najviši zvaničnici Federacije BiH. Škole su zatvorene 10. i 11. marta, 16. kafići u RS, a 18. i 19. s radom prestaju radnje i tržni centri u FBiH. Bosna i Hercegovina proglasila je stanje prirodne i druge nesreće 12 dana nakon prvog potvrđenog slučaja.

“Prvo što želim da poručim građanima BiH je to da se strogo pridržavaju preporuka nadležnih institucija koje upravljaju ovom krizom”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Nekoliko dana kasnije donesene su odluke o policijskom satu i zabrani kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina. 21. marta koronavirus je odnio i prvi život u BiH.

“Ona je umrla, umrla po prijemu nakon par sati, znači imamo prvi smrtni slučaj u Federaciji. Tako je”, rekao je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

Petnaest dana prošlo je od uvođenja policijskog sata u Federaciji BiH.

Početak aprila obilježili su događaji u vezi sa spašavanjem posrnule ekonomije i ublažavanjem mjera koje se odnose na kretanje najmlađih i najstarijih koji su dvije sedmice proveli u stanovima i kućama. U Republici Srpskoj s ciljem sprečavanja širenja epidemije uvedeno je vanredno stanje.

“Vanredno stanje je stanje u kojem se na brži način mogu donositi propisi”, naveo je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Za ovih mjesec dana u javnom diskursu dominiraju nove riječi klasteri, korona, Covid, a u mislima svih nas samo jedno – koliko će mjeseci i dana još trajati situacija koja je iz korijena promijenila naš život i čime će sve biti obilježeni datumi koji slijede.

Sve informacije o korona virusu čitajte u našemBlogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad