Više od 670 zaraženih u BiH, od korona virusa preminulo 29 osoba

Vijesti 06. apr 202007:08 > 23:13
Reuters

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini dosad je prijavljeno više od 670 slučajeva zaraze korona virusom.

23:10 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je premijeru Velike Britanije Borisu Johnsonu da se bori i izdrži, te mu je poželio brz oporavak.

22:56 Ponedjeljak 6. april je najgori dan od početka pandemije korona virusa u Francuskoj jer su preminula 833 pacijenta, što je najveći broj mrtvih u jednom danu, objavili su francuski mediji.

22:47 Evropska unija pozvala je na ukidanje sankcija Siriji, Venecueli, Iranu i Sjevernoj Koreji koje sprečavaju pružanje medicinske i humanitarne pomoći tim zemljama usljed pandemije COVID-19, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borrell.

22:35 Abdul Latif Coulibaly, portparol predsjednika Senegala Mackyja Sallija, oštro je kritikovao razgovor dvojice francuskih doktora u kojem poručuju kako bi lijekove i vakcinu protiv korona virusa trebalo testirati na području Afrike.

Coulibaly je u kolumni za nacionalne novine naveo da su dvojica doktora takve stavove iznijeli vođeni “kolonijalnom sviješću”.

22:30 U vezi smrti Sejfudina Gogića urađeni su svi potrebni algoritmi u smislu ljekarskog postupanja u datim okolnostima. Na žalost, pacijent je preminuo, stoji u saopštenju JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

N1

Iz ove institucije dodali su kako je kod Gogića ustanovljeno febrilno stanje, nakon čega su urađeni laboratorijski nalazi i RTG pluća, te na osnovu navedene anamneze, propisana je odgovarajuća terapija. Gogić je prema algoritmu testiran na COVID-19, pri čemu je bio rezultat pozitivan.

22:19 Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine u Vladi Srbije Dragan Jeremić je potvrdio valjevskim medijima da je pozitivan na korona virus.

22:12 Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da je preventivnim i restriktivnim mjerama uspješno suzbijeno širenje virusa korona u ovom gradu, te je i nakon mjesec dana od pojave prvog slučaja situacija pod kontrolom, a rast broja zaraženih ostao postepen.

21:57 Danska će 15. aprila ponovno otvoriti dječje vrtiće i škole za djecu od 1. do 5. razreda ako broj smrtnih slučajeva i zaraze od novog korona virusa ostane stabilan, a norveška vlada je u ponedjeljak objavila da je širenje COVID-19 stavila pod nadzor, prenose agencije.

21:43 Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova saopštio je da je danas otkriveno još dvadeset zaraženih korona virusom, čime je ukupan broj povećan na 198 osoba.

Reuters/Dylan Martinez

21:33 Britanski premijer Boris Johnson odveden je na odjel intezivne skrbi u bolnici, piše BBC. Podsjećamo, britanski premijer zaražen je korona virusom.

21:00 Premijer Federacije BiH Fadil Novalić potpisao je večeras Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u tekstu koji je danas poslijepodne utvrdila Vlada Federacije BiH i čiji je prijedlog finaliziran tek u 17.40 sati, saopćeno je iz Vlade FBiH.

20:37 Prva trudnica u Crnoj Gori zaražena korona virusom rodila je u ponedjeljak u Podgorici, a novorođenče je u prvom nalazu negativno na Covid-19, priopćio je šef crnogorskog kriznog stožera Ranko Lazović.

20:00 Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je danas da države koje planiraju da prekinu svoje mjere izolacije stanovništva, treba da to rade postepeno, u fazama, da ne ukidaju sve restrikcije istovremeno.

19:27 Predsjedništvo Bosne i Hercegovine saglasilo se da u naredna 24 sata na svim graničnim prijelazima bude uspostavljen karantinski smještaj za državljane BiH koji dolaze iz inostranstva, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

N1

19:00 Mene je razočaralo što sam mislio da mnogi političari neće iskoristit ovu situaciju za populizam. Nadam se da će nas ova situacija izliječiti od nacionalizma, da će dobiti “crveni karton” i da će krenuti demokratizacija društva, kazao je u Danu uživo na N1 prof. dr. Zlatko Lagumdžija.

18:37 Zdravstveni i sigurnosni sistem na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dobro funkcionira, a situacija vezana za epidemiju virusa SARS-CoV-2 je pod kontrolom, ocijenjeno je na sastanku direktora zdravstvenih ustanova i članova Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

OPŠIRNIJE.

18:31 Entitet Republika Srpska proglasila je vanredno stanje dok je u FBiH i na nivou Bosne i Hercegvoine stanje prirodne nesreće. Ustavom BiH koji je definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, nije tretirano proglašenje vanrednog stanja, a prema riječima prof. Lade Sadiković sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, vanredno stanje na nivou države BiH može proglasiti samo visoki predstavnik.

N1

18:24 Iako je Gradska uprava Sarajeva pripremila niz projekata kojima će obilježiti i proslaviti Dan Sarajeva, aktivnosti će biti odgođene za neka bolja vremena, a gradonačelnik Abdulah Skaka rekao je kako će za građane biti organizovana dobra zabava. Govoreći o tome zbog čega ga nije bilo tokom prvih dana, kazao je kako je smatrao da to nije vrijeme za promociju.

DETALJNIJE.

18:19 Erdogan najavio novu pomoć Srbiji u vidu medicinske opreme. Više detalja OVDJE.

18:09 Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, kazao je da je donesena još jedna mjera koja će omogućiti građanima rad na njihovim poljoprivrednim imanjima, odnosno na proizvodnji dobara.

17:57 Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, u obraćanju javnosti rekao je da se očekuje rast oboljelih od korona virusa, međutim istakao je da ljudima mora biti jasno da mjere koje su donesene daju rezultate u borbi protiv širenja pandemije.

Više na OVOM linku. 

17:56 Premijer Hrvatske Andrej Plenković je održao drugi sastanak s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima iz zemlje i inozemstva.

17:44 Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine pohvalio je pohvalio je penzionere i starije osobe od 65 godina, koji se mogu kretati u periodu od 08:00 do 12:00 sati, na ažurnosti i na poštivanju svih mjera koje je donio Federalni štab Civilne zaštite.

Pohvalio je i sve one koji se nisu kretali u tom periodu – kako se ne bi izložili riziku.

Više detalja OVDJE.

17:40 Korona virus u BiH: Interaktivni prikaz broja zaraženih

N1

17:30 Kakva je sudbina Bosanaca zaposlenih u Njemačkoj u vrijeme korona-krize?

17:22 Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i tokom današnjeg dana nastavili su aktivnosti na provjeri poštivanja mjera izolacije izrečenih od strane nadležnih inspekcijskih organa.

Detaljnije na OVOM linku.

17:13 U SAD-u danas umrla 1.151 osoba, više zaraženih od Italije i Španije zajedno

17:03 Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je, upitana o snimcima smještenih na Beogradskom sajmu na kojima organizuju zabave sa pićem i muzikom, da su u toj privremenoj bolnici smješteni oni koji su dobrog opšteg zdravstvenog stanja i da je razumljivo da pokušavaju da sebi organizuju boravak tamo.

16:56 Dopremljena medicinska oprema koju je kupila Violeta, čeka da se preveze u BiH

16:48 Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK-a, istaknuo je danas na press konferenciji u Mostaru, da je djeci strogo zabranjen izlazak na javne površine i okupljanje na javnim površinama.

16:33 Od posljedica korona virusa preminula je majka trenera Manchester Cityja Pepa Guardiole. Ovu informaciju ppotvrdio je i klub iz Engleske.

Dolors Sala Carrió preminula je u ponedjeljak u 82. godini života.

16:11 Čelnik najveće britanske telekomunikacijske tvrtke BT izjavio je da će donirati svoju plaću zdravstvenim radnicima najmanje idućih šest mjeseci te da će povećati plaće svojim zaposlenicima koji održavaju širokopojasne mreže u vrijeme izolacije zbog epidemije novog koronavirusa.

15:57 Na KCUS-u je danas testirano 16 novih uzoraka na korona virus. Kako je potvrđeno za N1, svi su negativni.

Radi se o 10 uzoraka iz Sarajeva, dva iz Visokog i četiri iz Kaknja.

15:45 Službeni podaci do 13 sati: 688 zaraženih u BiH, preminulo 27 osoba

15:15 Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, prof. dr. Aida Pilav je na današnjoj zajedničkoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS kazala kako su u samoizolaciji trenutno 1.054 osobe, dok je iz samoizolacije izašlo 2.680 osoba.

Detaljnije na OVOM linku. 

15:07 Glavni koordinacioni tim, koji čine predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, održao je danas u Palati Republike sastanak na kojem je razgovarano o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

15:02 Holandija: Više od stotinu umrlih i blizu hiljadu zaraženih u proteklom danu

15:06 Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa UNDP osigurala je nabavku odgovarajuće medicinske i zaštitne opreme. Predstoje značajne nabavke za Kanton Sarajevo.

“Nabavka se odnosi na troslojne hirurške maske (450.000 komada), zaštitna odijela sa kapuljačom (33.000 komada), zaštitne maske FPPN2 i FPPN3 (45.000 komada), rukavice 175.000 komada, zaštitni viziri (novih 5.000 komada + 2.000 već isporučenih komada) i biće izvršena u toku ove sedmice. Također, za potrebe dijagnostike u istom periodu stiže i transport za viralne uzorke (5.000 komada), a od medicinske opreme obezbijeđuje se 30 respiratora”, saopštili su iz press službe Kantona Sarajevo.

14:43 Novi Pazar je novo žarište korona virusa u Srbiji. Prema posljednjim informacijma u Novom Pazaru su 22 novooboljela među kojima i troje dece.

Taj grad jutros je posjetio i predsjednik Srbije, zajedno sa potpredsjednikom Vlade Srbije Rasimom Ljajićem.

14:35 Njemački proizvođač automobila BMW prolongirao je obustavu rada u evropskim i sjevernoameričkim fabrikama do kraja aprila.

14:27 Novi smrtni slučaj u BiH, preminuo muškarac iz Bijeljine

14:25 “O opasnostima od korona virusa u Švedskoj govore eksperti, dok političari pričaju o načinima za izlazak iz ove krize, prije svega kroz pomoć gospodarstvu i malim poduzećima. Jer, mi ćemo se iz ovog izvući, ali je pitanje što ćemo dalje raditi“, rekao je za N1 novinar iz Švedske, Jovan Radomir.

14:02 Doktor Amil Družić iz Doma zdravlja Konjic za N1 je kazao da i dalje postoji određena doza straha o ovoj opštini od korona virusa, ali je optmističan za krajnji ishod. Dr. Družić je rekao da najviše straha postoji od ljudskih reakcija, nepoštivanja mjera i neadekvatne reakcije zdravstvenih ustanova.

13:55 Kako italijansko selo pomaže u rješavanju misterije koronavirusa

13:52 U Mostaru je danas održana konferencija za novinare Vlade i stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje je istaknuto da je u zadnja 24 sata 87 testiranih, od čega su bila dva pozitivna i oba su bila iz Čitluka.

Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK-a u izjavi za medije kazao je da nije zadovoljan odlukom Vlade Federacije BiH koja je odobrila penzionerima vani.

13:49 Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, organizovala je u Palati Republike sastanak kojem su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar pravde Anton Kasipović i predsjednik Zakonodavnog odbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šojala.

13:48: Kako javlja reporterka N1 Tina Jelin-Dizdar, još jedna osoba je preminula u “Klinici za covid” u Mostaru.

13:45: U Bihaću je zabilježen smrtni slučaj osobe zaražene korona virusom, potvrđeno je danas na pres-konferenciji Kriznog štaba Unsko-sanskog kantona.

13:24: U Srebrenici nema zaraženih koronavirusom

13:15: Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je u Bosnu i Hercegovinu stiglo 150.000 testova iz Južne Koreje koje je kupila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

12:33: U Belgiji broj zaraženih koronavirusom premašio 20.000 

11:58: Policijski službenici izdali su 30 prekršajnih naloga zbog kršenja zabrane kretanja između 20 i 5, saopšteno je danas iz MUP-a Kantona Sarajevo.

11:30: Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su tokom proteklog vikenda u Srednjobosanskom kantonu (SBK), izjavio je danas novinarima direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.

11:04: Radojičić: Nije još vrhunac epidemije, nema popuštanja

10:27: Predsjednik SAD-a Donald Trump izrazio je nadu da kriza u vezi sa virusom korona u SAD prestaje da eskalira u žarištima u ovoj zemlji, dok su njegovi glavni medicinski savjetnici izrazili oprezniji stav.

09:53: Među brojnim teorijama zavjere o korona virusu, društvenim mrežama se šire tvrdnje da je za širenje Covid-19 odgovorna 5G tehnologija, što je naučna zajednica odbacilakao besmislicu i glupost, dok vlasti u Velikoj Britaniji ispituju da li su predajnici mobilnih mreža zapaljeni pod uticajem neosnovanih tvrdnji, pišu svetski mediji.

09:19: Devet novih slučajeva zaraze korona virusom u FBiH

08:55: Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko govorio je za Novi dan. Komentarisao je okupljanja građana u uvjetima borbe protiv korona virusa, potezima policije i ostalim aktuelnim temama.

08:42. Šeranić: Imamo 35 oporavljenih osoba

08:21: U protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminula su dva pacijenta, ženskog spola, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, saopćeno je iz UKC RS. Opširnije na ovom linku.

08:11: Imajući u vidu da su škole zatvorene, da djeca ostaju u stanovima i kućama sa roditeljima odakle učestvuju u online nastavi, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je povodom Svjetskog dana zdravlja pripremio set preporuka za očuvanje zdravlja djece u uvjetima kućne izolacije.

07:39: Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice su zabilježile najveći sedmični skok u povijesti, više od 30 posto, nakon vijesti da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle postići dogovor o smanjenju proizvodnje, što bi podržalo cijene, unatoč oštrom padu potražnje zbog koronakrize.

07:23: Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nakon što su juče objavljeni podaci o novooboljelima od COVIDA-19 pokazuju da Srbija ulazi u period daljeg uspona broja zaraženih korona virusom. Kon je rekao da je Srbija “zagazila” u petu nedjelju koja je pokazala da se ne šali i da mora da kaže da se virus više ne može kontrolisati.

07:16: Britanski premijer Boris Johnson koji se dosad nalazio u samoizolaciji nakon što mu je potvrđen koronavirus, sinoć je prebačen u bolnicu u Londonu kako bi prošao testove na koronavirus jer mu simptomi ne prolaze.

07:14: Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je da danas dolazi  autobus iz Francuskesa državljanima BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad