Jusko za N1: Potpuno nepotreban fenomen u Sarajevu za vrijeme pandemije

Vijesti 06. apr 202008:28 > 08:53
N1

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko govorio je za Novi dan. Komentarisao je okupljanja građana u uvjetima borbe protiv korona virusa, potezima policije i ostalim aktuelnim temama.

Od danas u Federaciji Bosne i Hercegovine, od 7 sati do 12 sati, starije osobe od 65 moći će, nakon 16 dana, izaći iz svojih domova kako bi podigli penzije i obavili neophodne aktivnosti, a Jusko nam je kazao kako je to u proteklih nekoliko dana bila glavna tema na sjednicama Vlade Kantona Sarajevo, odnosno u koje benefite i rizike se ulazi s tom odlukom.

Razumijemo da naši penzioneri treba da ostvare svoja prava za podizanje penzija, a profesorica Pilav je prije nekoliko dana rekla da je u proteklih 15 dana evidentno smanjenje širenja korona virusa na područja Kantona Sarajevo i da je to zbog reduciranog kretanja ove populacije. Neke restrikcije trebaju ostati na snazi prije svega da zaštititimo zdravlje. Korona virus ne napada samo stariju populaciju, ali evidentno je da naši penzioneri ulaze u kategoriju najrizičnije skupine. Šaljemo apel našim penzionerima da ne idu svi danas da podignu penzije, te da se pridržavaju svih instrukcija koje su dobili“, kazao je Jusko za N1.

Pitali smo ga poštuju li građani KS naredbe, a on se prije svega želio zahvaliti svim građanima KS, za koje je rekao, da itekako poštuju sve instrukcije i restrikcije. Istakao je i da je u proteklom vikendu primijetno 80 posto manje ljudi nego u vikendima ranije te potcrtao da je to nevjerovatna kolektivna samodisciplina građana koja je shvatila ozbiljnost ovakve situacije.

Iako su građani BiH jako ponosni, shvatii su ipak da ne možemo prkosti jednom malom virusu koji je maltene veliki broj zemalja bacio na koljena“, kazao je.

Govorio je i opasnostima zabave u domovima, te naveo kako pripadnici MUP-a KS tokom 24 sata rade na terenu, te da pored svih zadataka suzbijaju i takve pojave.

To je jedan potpuno nepotreban fenomen, a informacije pokazuju da je jedna osoba u stanju zaraziti 1.000 ljudi. Organizator takvih zabava mora biti svjestan ne zna gdje su njegovi gosti bili ranije. Ovakve stvari stvaraju mogućnost širenja virusa. Zahvaljujem sugrađanima koji nam javljaju gdje se takve stvari dešavaju, i pozivam ih da nam se obrate ako primijete takve stvari“, istakao je.

Prolazimo kroz jedan od najtežih perioda u historiji. Ovo nije lokalni problem, već globalni, ali policija ovo gleda kao izazov a to je da zaštiti imovinu i živote građana Sarajeva te da iz ovoga izađemo kao pobjednici. Bez obzira koliko ovo trajalo, pripadnici MUP-a KS će uvijek biti uz građane KS“, kazao je Jusko u Novom danu.

Također je rekao kako pripadnici MUP-a KS imaju dovoljno opreme, ali da nedostaje 319 pripadnika MUP-a KS te je istakao kako  na terenu to niko ne primjećuje, odnosno da je uprava policije napravila takav raspored da sve radi u punom kapacitetu.

Sve mjere koje su poduzete imaju za cilj samo jedno a to je da ne dođe do zagušenja zdravstvenog sistema jer bi tada ividjeli najveće posljedice korona virusa“, rekao je Jusko.

Sve informacije o korona virusu čitajte u našem Blogu uživo i na stranici Koronavirus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad